Domino Web

Most, hogy 3G internetem van átmenetileg, vásároltam egy feltöltőkártyás sticket, gondoltam, hogy ezzel majd elnetezgetek. A díjszabás ábra:

Disclaimer: az innen következő információk az ügyfélszolgálaton történt egyeztetésem alapján íródtak – feltehetően tévesen. A poszt publikálása után többen jelezték Twitteren, hogy a weblapon egyértelműsített helyzet alapján a dedukcióm nem helyes, vagyis 10 gigát tényleg 10 ezerből lehet leforgalmazni.

update 2: áthúztam a lentieket, a poszt téves állításokat közöl, bocs, legközelebb két helyről fogom kigyűjteni az információt. A posztot nem tüntetem el, hadd álljon itt mementóul egy olyan esemény, ahol elismerten hibáztam. Elnézést.

Én megmondom őszintén, azt hittem naivan, hogy 10 gigát 10 feltöltött ezer forintért adnak. A helyzet nem ez és a marketing-speak mögé van eldugva a lényeg. Szinte már-már a fogyasztóvédelmi kategóriát súrolja, sőt.

“Az adatforgalom után fizetendő teljes díj az adott ciklusban” mondat az egyetlen, a fenti weblapon levő rész, amiből ki lehet találni, hogy hogyan működik az elszámolás a szerződésben álló felek, azaz köztem és a telefon társaság közt.

Az első megabyte után levonnak a keretből 500 forintot. Ha elérjük a 100 megát, akkor levonnak még 1000 forintot (tehát eddig összesen 1500-at) egészen 250 megáig. Ha ezt is elérjük, akkor még 2000 forintot egészen 1 gigáig. Például ha letöltünk egy 700 megás diszk imázst (nem vicc, konkrétan a tárhely szolgáltató emailben küldött disk image linkjére kattintottam és 560 megánál vettem észre, hogy szalad, ott lőttem le), szóval egy 700 megás diszk imázs összesen 500 + 1000 + 2000 = 3500 forintba kerül.

De van ez tovább is: hasonló logika mentén a 10 gigabyte forgalom egyben történő elérése ebből következően 500 + 1000 + 2000 + 3000 + 4500 + 6000 + 7500 + 10000, vagyis 34500 forintba kerül. Még egyszerűbben: 8 gigáról plusz 2 gigabyte mobilnet a Telekom szerint 10 ezer forintba kerül. Adózzon csak extrán a polgár, aki sokat tölt.

Így történhetett az, hogy töltöttem rá 5000 forintot a kártyára, gondoltam, ebből egy hétig elleszek (akkor még 4 gigányi forgalmat saccoltam), e helyett nagyjából másfél nap alatt elment. Ha csak emaileket nézünk meg rajta, akkor naponta 500 forintba kerül. (Nem olcsó így sem.)

Ráadásul a 10 gigás limit után tilt a kártya, indul a türelmi idő, 30 nap múlva lehet majd újra használni. Ezt a 10 gigát én nem egyszerre értem el, hanem az összes forgalmazott giga volt ennyi.

Egyébként laptoppal dolgozva egyáltalán nem nehéz gigabyte-okat forgalmazni. Egy HD videót megnézni a Vimeón is több száz mega.

Úgyhogy más megoldás után kellett néznem, de lelövöm a poént: nincs olyan terméke egyik szolgáltatónak sem, hogy 2 hétig adnak korlátlan forgalmi limittel rendelkező otthon Wi-Fi hálózatot osztó netet. Létezik ilyen, de két év hűséggel, kb. havi 7 ezer forint körüli díjon. Mindenre hűséget kérnek. Az elképzelhetetlen, hogy valakinek két hétig kell korlátlan net. Fizettem volna érte akár 30 rugót is, ha lett volna ilyen, nem volt. Csak hűségidős csomagok vannak.

Mert abból van a lóvé. Abból nincs lóvé, hogy segítenek a nyomoromon két hétig. A rendszeresen fizető ügyfél a jó ügyfél.

update: a DIGI mobilnet csomagja 15 gigát ad 8765 forintért.