Az ingyenes Google Apps

Július elején megváltozott a Google Apps, Techcrunch:

It used to be that you could go to the Google Apps front page and easily sign up for a free account. But now it is a bit different.

Én ezzel a minap szembesültem, amikor regisztrálni akartam egy néhány fős kontót egy doménre. Nem lehetett már kiválasztani az ingyenes verziót, csak a cégeknek szólót. Végig is csináltam, gondoltam, hogy 10 felhasználó alatt továbbra is ingyenes marad (korábbi limit egyébként 25 user volt), de sajnos tekertek egyet a folyamaton. A szolgáltatás indulása utáni egy hónap elteltével (mindenki javában levelezik már), kapok egy emailt a derült égből:

Sajnáljuk, hogy elhagy minket! A Google Apps cégeknek csomaghoz tartozó fiókját felfüggesztettük, mert vagy nem kérte az előfizetés megújítását, vagy nem adott meg fizetési adatokat.

Az aktiválás egyetlen módja: hitelkártya megadása, számlázási adatok felvitele. Ennek a fele sem tréfa, kitöltöttem mindent, újraaktiváltam a fiókot. Valamiért nem hagyott nyugodni a dolog, utánaolvastam és kiderült, hogy létezik továbbra is az ingyenes változat, csak a hitelkártya megadása után kifejezetten le kell mondani a céges csomagot (amire most egyébként adnak 30 napos kipróbálási lehetőséget, vagyis az első hónap ingyenes). Ezt a Control Panel nyitólap jobb oldalán lehet megtenni.

Nagyon hiszek a szolgáltatásban, mindenkinek ajánlom, viszont úgy tűnik, hogy az időben előre haladva bizony egyre inkább kibújik a szög a zsákból fehér fogakkal: itt bizony virítani kell a lóvét.

Egyébként van még nekik ingyenes regisztrációs formjuk, csak eldugták elég messzire. Ezen az oldalon lehet például kiválasztani és itt is érdemes kezdeni annak, aki nem akarja hozzám hasonlóan megkóstolni a kékerest.

Az ára egyébként egyáltalán nem borsos: 4 €/felhasználó/hónap vagy 40 €/felhasználó/év (hűségidős), vagyis 10 fős kis cég esetén 12 ezer forint a havi költsége a mailnek. Teljesen kibírható, főleg az Exchange díjakhoz képest, viszont annak, aki hozzászokott ahhoz, hogy ingyen van minden, ez most egy három napos karimatúrós fitymát nyelvvel körbetáncolásként érkezett.

És ki tudja, hol lesz ennek a vége…