iOS 6 turn-by-turn navigáció

Egyszerűen gyönyörű az Apple Maps turn-by-turn navigációs megoldása. Ha ezt bárki megnézi, érteni fogja, mitől Apple az Apple. (Mondom ezt ellenére annak, hogy a térkép adatok nem olyan jók, mint a Google Mapsén, de ez nem is a lényeg – idővel jó lesz.)

Sok navigációs szoftvert kipróbáltam már, a TomTomra szokták mondani, hogy az a leginkább olyan, amitől az ember nem hányja el magát, én is azt vettem meg. Tény, hogy iOS-szerű az élmény, viszont abban a térkép scrollozás olyan, mint annak idején egy Windows 3.1 (nem tévedés, három-pont-egy) keretrendszerű app window update-je: átrántja az ember valahova a térképet, aztán ronda módon újrarajzolja az ablak tartalmi részét. Kelletlen.

Az Apple felülettervezői viszont az UX-ről híresek: svájci grafikai precíziós megoldásokat alkalmaznak. A betű gyönyörű, Avenir, az információk világosak, egyértelműek. A térkép frissítés 2D és 3D között gusztusos animációval történik, a térkép két ujjal csodálatosan izgatható. (Én szeretek dolgozni a digitális anyaggal, forgatni, tekerni fel-le kedvemre. A Lionnel megjelenő ablak tetejénél visszarúgás is egyik kedvenc digitális anyag élményem. Arra is ügyelnek, hogy az átmenet, az új vektor adat betöltése a lehető legkellemesebb legyen, szépen fadelik az éppen töltő dolgokat – teszem ezt most hozzá a TomTom példám miatt.)

Valami ilyesmit mutat, amikor navigálunk vele:

A világoskék színű táblák mutatják azokat az utcákat, amin az útvonal halad. Siri magyar hangja szólal meg, már láthatjuk, milyen lesz a jövő, amikor mi is beszélhetünk majd hozzá szerelmesen. Amikor valami komplexebb kereszteződéshez érünk el, diszkréten ráközelít és bedönti a perspektívát:

Ezek a dolgok nem újak a térképszoftverek terén, itt inkább csak arra a jól ismert körülményre világítanék rá, hogy az Apple csinálja a legszebben. (Ezt is sajnos csak 4S, 5 és iPad 2, 3 tulajoknak, a többiek csak táblákat kapnak.)

Az aktív navigáció lelőhetetlen, mindegy, merre vagyunk, szépen mutatja mi történik, ráadásul ez már az új telefonméretre van előkészítve. Annyira lelőhetetlen, hogy kifejezetten a “Végpont” opcióra kell koppintanunk, hogy eltűnjön a szemünk elől. A gombot a navigációs nézetre koppintás utáni bal felső sarokban találjuk meg.

Nekem annyira tetszik, hogy elsődlegesen mindig ezzel navigálok, csak akkor váltok a fallback térképre, ha valami nem működik, vagy offline megoldásra van szükségem. Remélem hamar rendbe teszik a térkép adatbázisukat is (aki akar még segíthet is nekik).

Go Apple.