Tiszavirág Ház, Szeged

A TABÁN TRAFIK DOHÁNYTERMÉK-FORGALMAZÓ, KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ ZRT. TULAJDONÁ-BAN LÉVŐ MŰEMLÉKÉPÜLET FENNTARTHATÓ FELÚJÍTÁSÁNAK EREDMÉNYEKÉPPEN EGY 10 SZOBÁS ÖSSZESEN 20 FÉRŐHELYES, KIEMELT ÉPÍTÉSZETI, MŰEMLÉKI ÉRTÉKKEL ÉS BELSŐÉPÍTÉSZETI INNOVÁCIÓVAL RENDELKEZŐ PANZIÓ JÖTT LÉTRE, TISZAVIRÁG NÉVEN, AHOL A GASZTRONÓMIA KAPJA A KÖZPONTI SZEREPET. A PROJEKT BEFEJEZÉSÉVEL 10 ÚJ MUNKAHELY, 14 ÚJ SZOLGÁLTATÁS MAJD ÚJABB 5 MUNKAHELY JÖN LÉTRE AZ ELKÖVETKEZENDŐ 5 ÉVBEN.

Elég száraznak tűnik, nem igaz? Ráadásul az emberben ilyenkor mindig megkérdőjeleződik az, hogy jó helyre ment-e a pénz, tényleg került-e ennyibe stb. Tippre mentünk, egyébként teljesen véletlen, hogy eljutottunk oda. A verdikttel kezdem: Szegeden az elmúlt néhány hónapban több étteremben is megfordultam, viszont a most december elején átadott belvárosi Tiszavirág panzió messze, messze a legjobb ezek közül.

És nem csak étterem, hanem egy németes/skandináv típusú vendégház is. Nem is hívnám annak, leginkább egy minimalista szálloda, nagyon kellemes tárgyakkal és belsővel. A recepció egy pult, ott állunk két oldalán, kis kávézó, étterem:

Átrium:

Érdemes megnézni a szobákat is, baromi nagy belmagasság, fehér-szürke színek, egyszerű, de stílusos. Alig hittem a szememnek, ilyesmit eddig csak külföldön láttam.

Az étterem sem kevesebb: egy oldalas étlap, az alapanyagokhoz illeszkedő választék. A szegedi régi poszt-szocialista éttermi vendéglátás után ezen a ponton már elképesztően lelkes lettem. Alkoholt nem fogyasztottunk, viszont gyömbérszörpöt igen, hozzá egy kis sült kacsamájat, friss kenyeret. A szakács kóstolónak ezeket a falatokat hozta, talán zúzapörkölt (?), sajnos mára már elfelejtettem:

Az ízére viszont jól emlékszem, friss, házias. Alig győztem kitunkolni! A főételem pedig borjúnyak és sertés pofahússal, tejszínes póréval és cous-cousszal:

Nagyon finom kompozíció. A sertés egy picit szárazabb volt helyenként a tökéletestől, a nyak és a köret ugyanakkor hibátlan – nem akartam elhinni, hogy vidéken ilyen jót tudok enni. Budapesten ilyen minőségű ételeket a Mák-Laci!Konyha-Csalogány-Bock tengelyen fogyasztottam eddig, most viszont úgy tűnik, itt is van valami!

Rettenetesen elégedett vagyok a hellyel. Két apró negatívuma van csupán: picit drágábbak az ételek a megszokottnál (érzésem szerint még a pesti árszínvonalnál is egy magasabbak – 4 ezer forint alatt szinte nincs főétel), illetve a felszolgáló személyzet még elég rutintalan. Mentségükre legyen mondva, hogy nagyon igyekvőek. Ettől függetlenül maximálisan javaslom a helyet minden gasztró-barátnak. Aki Szegeden jár, mindenképpen térjen be ide, mert egy remek példája annak, hogy Magyarország nyugatosodik a szó jó értelmében.

Van remény.

Tiszavirág Ház
tiszaviragszeged.hu
facebook.com/szegedtiszavirag
6722 Szeged, Hajnóczy u. 1/b.
+36-62-554-888