Star Wars érdekességek

Wikipédián olvasom:

1. Spielberg egy speciális dealből fakadóan a mai napig részesül a SW profitokból:

Lucas was sure Close Encounters would outperform the yet-to-be-released Star Wars at the box office. Spielberg disagreed, and felt Lucas’s Star Wars would be the bigger hit. With each Lucas and Spielberg confident that the other’s film would be the bigger hit, Lucas proposed they trade 2.5% of the profit on each other’s films. Spielberg took the trade, and still receives 2.5% of the profits from Star Wars.

2. Az igazi rajongók nem hívják “A New Hope”-nak (ANH) a Csillagok Háborúja első részét. Ez volt az első dolog, amit később megváltoztatott Lucas:

The film was originally released as Star Wars, without “Episode IV” or the subtitle A New Hope. The 1980 sequel, The Empire Strikes Back, was numbered “Episode V” in the opening crawl. When the original film was re-released on April 10, 1981, Episode IV: A New Hope was added above the original opening crawl.

3. Az eredeti trilógiát is átkonvertálják 3D-be:

On September 28, 2010, it was announced that all six films in the series will be converted to stereo 3D. The films are being re-released in internal chronological order beginning with The Phantom Menace on February 10, 2012. A New Hope is scheduled to be re-released in 3D in 2015.

Természetesen ez az effektezett változat lesz már értelemszerűen. Az én fő érdeklődésem egyébként az eredeti restaurációja, ezért fordítottam a figyelmem a cseh Harmy-féle kiadás felé. Ő a 2011-ben megjelent Blu-rayek és a korábbi változatokból készítette el a “Despecialized” változatot. Vigyázat, ennek van egy “Remastered” változata is, Harmy ezt hívja Despecialized 2.0-nak, ami már sokkal tökéletesebb. Most készül a 2.1 egyébként. A Birodalomnak és a Jedinek ugyanakkor nincs remastered változata, csak a sima “Despecialized”. A legtöbb jelenet azonos, viszont van néhány kulcs momentum, amikor egyáltalán nem mindegy, melyiket nézzük. Íme a Mos Eisley-be érkező rövid snitt:

Sajnálatos módon elég nehéz beszerezni a tavaly nyáron megjelent remastered változatot, minden torrent-tudásra szükségünk lesz hozzá, viszont a fenti minta is meggyőzhet bennünket azt illetően, hogy csak azt érdemes.

Az én személyes véleményem, hogy ez a trilógia, és, noha megvettem, nem vagyok hajlandó bemutatni senkinek az eredeti trilógia Blu-rayes változatait a jövőben, ezért feljogosítva érzem magam, hogy letöltsem a Harmy editeket, és azt tekintsem az eredeti trilógiának.

És hogy hova fejlődhet az eredeti trilógia? Gondolkodtam ezen a dolgon. Szerintem egészen biztosan el fogunk jutni ide is, amikor valaki, akár egy Harmy-féle őrült, vagy más, elkészíti a Csillagok Háborúja filmet 3D-ben. Teljesen felépítve mindent, szimulálva a színészeket, renderelve a teljes filmet, az eredeti minél tökéletesebb reprodukciója mellett. (Azért lássuk be, hogy egy Blu-ray edit is valahol ebbe az irányba mutat.) Frame-re azonos az eredeti, 1977-es Csillagok Háborújával, minden beállítás azonos, viszont high fidelity az egész. Adjunk neki 20 évet.