Háztáji pénzügyek

2013-tól picit fejlesztettem a pénzügyi tervezőmön. Igazából nem tervezőnek, hanem nyomon követőnek kellene hívnom, mert amit csinálok az igazából egy cashflow alapú naplózás. Dátum, összeg, leírás formájában követem nyomon a kiadásaimat.

A módszer hátránya egy példán keresztül: az év elején esedékes éves autópálya díja, vagy akár a kocsi kötelező biztosítása januárban jelentkezik, holott ezeket a költségeket szét kellene szépen osztani hónapokra. Egy nyaralás megtervezésére, vagy más, csúnyán mondva, capex-típusú beruházás lekövetésére, mint például egy vízóra szerelés, szintén alkalmatlan. Ettől függetlenül a pénzfolyás áttekintésére remek dolog. További fejlesztési ötletem, hogy a CF-alapút összekötöm egy budgetelő változattal, amik azonos adatbázisból dolgoznak.

Az alapelvem tehát semmit nem változott, évek óta rigorózusan feljegyzem a gazdasági eseményeket minden nap, ahogy megtörténnek. (Technikailag ebben nagy segítség nekem az iPhone Reminders, amit használok, de a legegyszerűbb, ha elteszem a bizonylatokat, amik a pénztárgépből kijönnek, mert akkor még annyit sem kell gépelnem. Célszoftvert ehhez külön nem kerestem, és nem is áll szándékomban.)

Most fejlesztettem az Excel használaton, mégpedig a láthatóság miatt. Eléggé megnehezíti az értelmezést, ha elképzelünk egy kiadásokból álló oszlop-sort, ami a végtelenbe fut. Arra volt szükségem, hogy egy pillantással lássam, mi a fasz van (che cazzo è fino).

Igen, ha készítenék ebből dobozos terméket, egészen biztosan az lenne a neve: Schaffer-féle "mi a fasz van" pénzügyi áttekintő V1.0

Háztartásonként változik az, hogy ki hogy szereti csoportosítani a költség tételeit, én hónapok alatt az alábbira jutottam:

1) Kell egy csoport, ahol azokat a költségeket látom, amik 10 ezer forintnál kisebbek.

2) Kell egy csoport, amik 10 ezer forintnál nagyobbak (de egyelőre itt vezetem más színnel a rezsi költségeket is).

3) Az utolsó csoportba az IT-jellegű kiadásokat jegyzem fel. Vettem egy adag ikont, iTunesben valamit, szakkönyvet stb. Ezt azért szedtem külön, mert általában havonta egyszer szoktam a banki bizonylatokon átmenni, hogy egy-egy vásárlást ténylegesen mennyin könyveltek le, és zavart a sok foghíjas tétel.

Lehet, hogy egyszerű és banális, de sokat segít. Nekem elfér egy hónap nagyjából egy képernyőn 14 pontos Calibrivel Maces Excel alatt 1440×900 pixeles képernyőn. Azon gondolkodtam még, hogy a rezsi tételeit külön blokkba rendezem, mert ott automatikusan összegezni tudom őket. (Bár belegondolva ez nem annyira érdekes, nem nagyon szoktak változni.)

Egyetlen problémám most már csak az, hogy éves kimutatásokat nem tudok gyorsan előállítani az adatokból. A rezsit külön táblában is nyilván kell tartanom, mert a teljesítési dátumokat oda írom, az egy ennél gazdagabb nézet.