Miért nincs még SIM kártya a MacBookban?

Február 21-én, nagyjából egy hete a Google bemutatta és piacra is dobta a böngésző-alapú laptopjának új iterációját a Chromebook Pixelt. A gép 2560 x 1700 (239 ppi) pixelszámmal érkezik, érintőképernyős a felülete (bár nem igazi multitouch), és áprilistól vásárolhatunk LTE modemmel felszerelt változatot is.

A kérdés: az Apple laptopjaiban miért nincs még ilyesmi? John Gruber nagyon helyes észrevétele szerint azért, mert az OS X nem úgy lett kialakítva, hogy képes legyen “csökkentett adatforgalmú” módban üzemelni. Akinek például be van kapcsolva a háttérben podcast letöltés egy videós podcastnél, az könnyen pórul járhat.

Marco Arment világítja meg a dolgot azzal, hogy a kérdés nem az LTE modem hardver gépbe elhelyezéséről szól – azt bárki könnyedén megteheti akármikor. A dolog ennek a technikai bevezetéséről szól. Arment szerint első körben elég lenne LTE hálózat érzékelőt és felelős logikát tenni iTunesbe és a Software Update-be. Ennek alapján már elindíthatóak lennének LTE képes MacBookok a WWDC-n, ahol bemutatnák az új ezzel kapcsolatos API-t, és a fejlesztőknek mutatnának egy sor ajánlást azzal kapcsolatosan, hogyan érdemes az appokat felkészíteni erre. (Azt már csak én teszem hozzá, hogy ilyenkor az Apple a saját appjait általában már eleve frissíteni szokta.)

update: világos, hogy tetheringgel elérhető, de tényleg nem feltétlen van mindenkinek iPhone-ja LTE modemmel, az is világos, hogy USB donglékat is lehet használni szaros driverekkel. Én magam nem nagyon hiszem, hogy az Apple ennyire fontosnak érzi a kérdést 10.9-re.