Rajzolni Excelben

A 73 éves Tatsuo Horiuchi nagyjából 13 évvel ezelőtt, a nyugdíjhoz közel, elhatározta, hogy új kihívásokat keres magának. Elkezdett rajzolni számítógépen. Mivel drágának találta a professzionális programcsomagokat, a gépre installált eszközökkel fogott neki. Mondik Noémi óta tudjuk, hogy az MS Paint is elég lehet önkifejezésre, Tatsuonak viszont ez nem volt elég. Felfedezte, hogy a gépén levő Excelben tud egyszerű formákat rajzolni, amibe grádienseket pakolászhat. Ezt a technikát tökéletesítette, így készítette el ezeket a rajzokat, Excelben:

Cherry Blossoms at Jogo Castle (2006)
Kegon Falls (2007)

A japán nyelvű honlapján még több információt találunk a technikáról, az öreg nagyon közlékeny ezzel kapcsolatban. Honlapján találunk konkrétan Excel screenshotokkal dokumentált tutorialt is, színátmenet szerkesztésekre vonatkozó információt, de nefelejcs konstrukciót is. Az öreg így rajzol tulipánt:

Így pedig Fuji hegyet:

Baromi egyszerű egyébként technikailag az ilyesmi: kézzel is rajzolhatunk alakzatokat (“Insert – Shape – Lines and Connectors”, ott pedig válasszuk ki a szabadkézzel rajzolást), ha pedig van ábránk, a jobbklikk “Edit Points” opcióval tudjuk a görbéket szerkeszteni (működik “gyári” ábrákkal is), illetve színeket és átlátszóságot állítani a jobbklikk “Format Shape…” opció után. A rétegek sorrendjét szintén a jobbklikk “Arrange” menüpont alatt állíthatjuk be.

Mindezt kipróbálhatjuk élőben is, a japán mester két Excel fájlját le lehet tölteni innen.

Horiuchi további festményei erre.