Akkor én leszek az első ember az országban

Nekem nagyon tetszik az iOS 7 felület megjelenése és működése.

Funkcionálisan minden pontosan úgy működik, mint eddig (és még sokkal jobban, hiszen rengeteg apróság került bele már most a szoftverbe), ugyanakkor teljesen korszerű és modern, minimalista, képernyőszeméttől mentes a látványvilága. Mindezt persze úgy teszi, hogy teljesen megvan benne a Physics UI, olyan, mintha élne a digitális gumiszerű anyag.

Visszarugóznak az SMS-ek, ahogy rángatjuk, a Windows 1.0-ra (!) hasonlító számológépen finoman benyomkodnak a gombok, megjelennek a dagi zöld BE/KI gombok, az appokból kilépés a megfelelő helyre zoomol vissza, a modal gyro-val lebeg a tartalmi részek fölött, a térkép chrome fantasztikusan egyszerű, de jól működő (a vektor-bob kék pötty helyett egy sima flat kör, ami méretét változtatja), a nagyvárosoknál bizonyos zoom szint fölött kinőnek az épületek – hát nem csodálatos? Eltűnt végre az öncélű “skin”, a gomb az egy physics based UI felirat, a fényképező a fényképezésről szól és végre nem kell egy mini-pixelt eltalálni, ha videózni akarok, hanem egyszerűen megrántom a képernyőt.

Az új iránytű zseniális. És az megvolt, hogy van benne szintén ugyanilyen minimalista vízmérték? Rohadtul jó. (Egyetlen negatívumot említenék, mégpedig a notes/reminders papír textúrájú, beveles feliratait, amit szintén ugyanebben a dizájnban vártam volna.)

Nagy kérdés, hogy az asztali UI-jal mi lesz most. Merre megy majd a Mac? Egyelőre látszik, hogy a default Mountain Lion ablakstílust veszik fel, de ezt leszámítva nem nyúlnak most még hozzá. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ott el fognak-e jutni egy ilyen pontig, és ha igen, milyen lesz majd azt a felületet használni.

Mostanában divat kritizálni az ikonokat, nekem viszont teljesen oké mindegyik. Sőt, kifejezetten szépnek találom ezeket a visszafogott, rettenetesen minimalista kék ikonokat a képernyők alján. Annyira nem jön át egy JPG kép alapján, hogy milyenek a valóságban mondjuk egy retinás kijelzőn. Természetesen gyönyörűen megy a Helvetica Neue Ultra Light betűhöz, ami ugyanilyen kecses.

Az is divat mostanában, hogy nekifogjunk jobb ikonokat tervezni, mint az iOS 7 home screen ikonjai. Minden DESSZIGNERBŐL előkerül ilyenkor a taxis szaki. Aki megmondja, hogy az útfelújítást Budapesten hogyan kéne megcsinálni. A taxisnak persze soha nem jut eszébe, hogy lehet, hogy mégis volt valami gondolatiság egy döntés mögött, lehet, hogy mégis emberek gondolkodtak rajta, jó sokat. Lehet, hogy mégis eltervezték valahogy és nem egy benyomás alapján kezdtek okoskodni. Lehet, hogy az sem véletlen, hogy ő ül a taxi volánja mögött.

Jól emlékszem arra, amikor megjelent a Mac OS X Aqua felülettel. Akkor még nem volt Macem, viszont a “fotórealisztikus” ikonok… bocs: Steve fotórealisztikus ikonjai ott köszöntek be nekünk először. Hatalmas felháborodás volt, le lehetett tölteni appot, ami visszarakta a régi ikonokat. Akkor meg voltam győződve róla, hogy ez nem fog átmenni, mert ekkora az ellenállás a felhasználók körében. Egy év múlva újra belebotlottam a Mac OS X témába és meglepődve tapasztaltam, hogy működik a dolog.

Nagyon egyet tudok érteni ezzel a mostani iránnyal és a tavalyi rettenetesen érdektelen iOS 6 után végre azt érzem, hogy valamerre haladnak a dolgok. Sajnálom, hogy nem az Apple volt az, aki a physics based flat stílust megteremtette a világban (ez egy kollektív iteratív dolog volt kezdve a Metro UI-val egészen a Letterpressig), így az Apple csak a remixelő szerepkört kapta. Jól nyúltak viszont hozzá és nem baszták el.

Őrület, hogy hat éven keresztül asszisztáltam az iOS mellett, végignéztem, ahogy felnőtt, aztán most levetette a bábot és most előszállt belőle a pillangó. Ugyanaz, mint volt, csak még sokkal jobb. Már ez a szerencsétlen első béta is olyan, hogy mutatja: a hat év alatt megerősített felhasználói felületünk most lett érett arra, hogy átálljon ebbe a flat stílusú dizájnba. Ez a flat lesz az, ami ténylegesen jól működik majd.

A nevem Schaffer József és támogatom ezt a dizájnt.