iOS 7 apróságok

A WWDC-re összerakott béta 1 alapján azt hiszem nem érdemes még messzemenő következtetéseket levonni az ősszel megjelenő szoftverről (mármint a dizájn formanyelvén túl, az ugyanis nem hinném, hogy változni fog), de gyűjtöttem néhány dolgot, amit érdekesnek tartok belőle. Előbb néhány kép, aztán szöveges információk.

1. A térkép mutatja a napszakokat is – teljes galéria.

2. A messages ablakban gyűjthetjük már a szálban levő képeket:

3. Az új képernyő hívás közben:

4. Dönthetünk úgy, hogy a fizikailag gépre dugott telefon adataihoz a gép ne férjen hozzá:

5. A lock screenen végre tekergethetjük a zenét is:

6. Állíthatjuk, hogy csak akkor csöngessen, ha nincs lockolva a kijelző:

7. A levelezőben eltüntethetünk érdektelen mappákat, sorrendeket is változtathatunk:

8. A videókról külön nyilvántartást kapunk:

9. Geo adatok alapján közszolgálati értesítéseket kapunk (valószínűleg csak Amerikában, itthon már úgyis tudjuk, mi a vészforgatókönyv katasztrófa esetén – át kell ülni másik kocsiba):

10. Apponként állíthatjuk, hogy kaphatnak-e adatforgalmat:

11. A szöveges üzenetek listája megjeleníti, ki iMessage konform:

12. Kedvenc képemen választ kapunk arra, hogy honnan jön a dagi zöld kapcsoló:

Egyébként nem pontosan innen, hanem a mostani iPod shuffle modell gombjáról:

+1 Végül egy kakukktojás – vajon milyen dizájn irányba megy most a Samsung? Vagy épp ellenkezőleg: ők lesznek a válasz a régi iskolára?

További apróságok a béta 1 alapján:

– Third-party app, ha a régi iOS SDK-re van fordítva, teljesen ugyanúgy jelenik meg, mint iOS 6 alatt, csak az apphoz nem tartozó felső státuszsor marad meg az új külsőn. Még ha a default nézetet is választotta a fejlesztő minden egyéni skinezés nélkül, akkor is minden marad a régi stílusban, buttonok, tab bar, nav bar stb. (Mivel iOS 7 béta SDK-val fordítottat egyelőre tilos app store-ba beküldeni, ezért amíg final nem lesz az iOS 7, minden app gyakorlatilag marad a régi külsőn, ha csak valami kézi módon nem skinezik újra az UI-jukat. Apple saját, napokban frissített Airport Utility appja is maradt így a régi stíluson.)

– Mappák a home screenen is lehetnek több oldalasak, több mélységűek, még több ikont tartalmazóak. Egyszerűen lapozni lehet bennük jobbra-balra mint a home képernyők közt.

– iOS 6-ig csak a Calendar ikonja volt speciális, a Weather és a Clock hamis fix állapotot mutatott. Most a Weatherből tűnt el a specifikusság, a Clock ikonja viszont aktív: folyton halad rajta a másodpercmutató. Csak valami bug folytán a GMT/UTC időt mutatja, úgyhogy magyar nyári idő helyett 2 órával korábbit mutat jelenleg (viszont reboot után megjavul).

– Státuszsorban megmaradt továbbra is a szolgáltató kiírása, csak a promóciós screenshotjaikra nem akarták egyiket se kiírni. Ha tápra van dugva, akkor színes lesz a battery kijelző, és amíg töltődik, megboldogult sleep lámpa stílusában szuszog mellette egy villám piktogram. Ha kihúzzuk, akkor színét veszti a battery kijelzője. (finer things)

– FaceTime külön appot kapott iPhone-on is, mint iPad / iPhone touch-on, indítható onnan is a FaceTime hívás, de megmaradt a Phone-ból is indítható opció. FaceTime hívás közben pár másodperc után eltűnnek az End és egyéb és gombok, és csak a felek képei töltik be az egész képernyőt.

– Appok animációi mindig az ikonjuk helyéből nőnek ki indításkor, nem a képernyő közepéről.

– Az új blokkolás funkcióban nincs lehetőség a rejtett számú hívók letiltására-elnémítására, csak megadott kontaktot lehet tiltólistára tenni.

– Voice Recorder vagy nincs többé, vagy csak a bétára nem készült el.

– Twitter és Facebook beépített beléptetés mellé bekerült a Flickr és Vimeo.

– Az új app automata frissítések kikapcsolhatóak. Ugyanoda az Automatic Downloadshoz került, ahol eddig is kapcsolhattuk, hogy a másik eszközödön vásárolt kontentot magától tolja.

– Safariban scrollozáskor eltűnik-összemegy a chrome, így az olvasott weboldalra még több hely marad. Safari Reader is Helvetica Neue Lightra váltott, iPhone-on maradt balra zárt, ahogy eddig is.

– Az App Store “Near Me” egyedüli (és legfelső) valós helyi ajánlata Budapesten a BpMenetrend, a többi teljesen általános app, mint pl. Shazam/SoundCloud.

– Szülő/kezdő felhasználó számára nemhogy nehezebben használhatóvá vált az iOS, inkább ellenkezőleg: nyilvánvalóbbá tettek számos dolgot, a Phone appban például a kék nyíl helyett egy kék “i” info karika került, így jobban érthető, hogy oda kattintva más történik (infót kapunk), mintha a listaelem másik részén nyomnánk. A különvett FaceTime alkalmazás is ezt jelzi, vagy egy új globális fontméret növelési lehetőség a beállításokban, vagy hogy a Phone app kontakt listájában azonnal látható a saját számunk is, nem kell a “rejtett” plusz scrollozás hozzá.

– A lock screenen a “slide to unlock” ugyanúgy működik, mint eddig, de most kevésbé nyilvánvaló az animáció, miközben húzzuk, mert a teljes lock screen képernyő húzódik arrébb.

– Linen textúra mindenhonnan száműzött lett, Safariból is eltűnt.