Alkotások bírálata egy Commodore 64 kép kapcsán

Bizonyos JSL nevű grafikus három nappal ezelőtt kiadta az alábbi C64 képet:

Elképesztő vita alakult ki a Commodore 64 életét aktívan követők között azt illetően, hogy mit és mennyit szabad kiadni. A vitát erősítette, hogy JSL rengeteg (tényleg sok) hasonló minőségű képpel árasztotta el a CSDb-t, idén vagy 21 képet adott már ki. C64-en híres pixelgrafikusok jelezték neki nyilvánosan, hogy hagyja abba a “spammelést”.

A kérdés azért érdekes számomra, mert a minőség és ízlés, nehezen meghatározható, szubjektív fogalmakat állítja szembe azzal, hogy egy bárki által használható, a Commodore 64 30 éves platform utóéletét egybegyűjtő site-on mik lehetnek a minőségi és mennyiségi kritériumok – egyáltalán: van-e ennek értelme egy ilyen idős platform esetében. Vagy azt, hogy az a szenzációs grafikus, aki három évente ad ki egy szenzációs grafikát, fel lehet-e hatalmazva arra, hogy eldöntse, mi a jó.

Mindenki munkáját lehet értékelni, bátorítani, dicsérni. JSL is azok közé tartozik, akik látnak fantáziát ebben a világban, termékenyen rajzolgat, nincs ezzel szerintem semmi gond. Támogatni kell ezeket a kezdeményezéseket, illetve teret adni minden művésznek, aki értéket ad a platformnak. Az ő szemszögéből is lehet vizsgálni a dolgot, sokat dolgozott rajta, várja ő is az elismerést.

A dolognak ezt a részét tehát elintézhetjük ennyivel: mindenkinek egyenlő joga van az induláshoz, ha valaki rajzol, rajzoljon, nem minősülhet spamnek, hát istenem, termékeny alkotó ember!

Ugyanakkor az sem mind csodálatra méltó, ami Commodore 64. Ez a pecsét önmagában nem garancia a sikerre és arra, hogy összeszarjuk magunkat. A platform csak egy eszköz az önmegvalósításhoz, azon belül pedig nagy a szórás.

Ott válik érdekessé a dolog, számomra legalábbis, hogy az lesz-e a vége ennek a platformnak, amikor a minőségi munkát készítő emberek véglegesen elpártolnak tőle. Mindig lesznek jó, a korábbi szintet jelentősen átívelő demók, újabb csodálatos grafikák, parti anyagok, vagy egy szinten elönt bennünket a középszerű gagyi?

Végignézve JSL grafikáit én személy szerint azt gondolom, hogy ha a Commodore 64 grafikusai ilyen színvonalon alkotnak, akkor én magam elvesztem az érdeklődésemet a platform iránt. De ez csak egy ekkora állítás és ennél nem több. Egyetlen dolgot lehet még tenni, pontszámokat adni, a fenti alkotást én 3 pontra értékelem a 10-es skálán, valószínűleg be is fogok regisztrálni a site-ra és jelzem a szubjektív véleményem.

Ettől függetlenül gondolom azt, hogy lehet és kell, hogy fóruma legyen az ilyen munkáknak a CSDb, aztán mindenki eldönti magának, hogy meddig érdekes számára a platform, illetve, figyelem, inspirálja-e az eset őt arra, hogy megmutassa, lehet ezt másképpen is.

Függöny.