Kerekített formák az iOS 7-ben

Manfred Schwind szoftverfejlesztő részletes blogposztban számol be arról, hogy Ive-ék tovább tökéletesítették a lekerekített sarkú négyzeteket az iOS 7-ben. A különbség első ránézésre annyira nem számottevő, hogy csak két héttel később figyeltek fel rá. Íme az iOS 6 (és korábbi) lekerekített négyzetei, mellette pedig az iOS 7:

Annyira árnyalatnyi a különbség, hogy a kettőt váltogatva látszik csak:

Miután észrevettük, hogy a görbe még pontosabban illeszkedik bele az egyenesbe, már nincs visszaút. Once you see you cannot unsee. Igazából a Photoshop által is szerkesztett lekerekített szélű négyzetek mindig is rosszul néztek ki ehhez képest. (Hiába, hogy CC alatt már panelből szabályozhatjuk, ha az még nem a szuperellipszis egy speciális formája, a SQUIRCLE!!)

A Wikipédián nagy irodalma van ennek, sőt, még összehasonlító SVG fájlt is láthatunk arról, hogy a “sima” lekerekített négyzet mennyiben tér el a squircle-től (kékkel az új):

A Twitteren azonnal beindult annak a nyomozása, hogy az Apple pontosan milyen algoritmussal rajzolja ki a szuperellipszist. Schwind közöl egy UIView kódot, amivel a path-ot elemzi ki (ez olvasható a blogposztjában), Marc Edwards összehasonlító ábrája pedig:

Itt pedig elég közeli Photoshop path:

Illetve egy Grapher közelítés és ami még jobb: a Grapherből ki tudjuk dobni Illustratorbe a végeredményt.

Mire eddig megírtam a posztot, felállt. Többször is.