Tovább is van, mondom még

Disclaimer: akit nem érdekelnek a videojátékok, nem értheti meg, mi a motivációja ennek az egésznek, vagy hogy mit jelent valaminek a végére felrakni a pontot, ami adott esetben extrém nehezen teljesíthető. Viszont aki hajtott már az utolsó néhány achievementre egy játékban, tudja, hogy miről van szó. 🙂

Egy hosszas nyújtás után vasárnap reggelre az alábbi gyűrűk hiányoznak:

A kékkel jelöltekhez újra végig kell vinni a két játékot (szerencsére a gyűrűk transzferálhatók, így csak a story + items-szel elég foglalkozni). Ebből a 7-es számú egy extra dungeont jelent, azt mindenképpen látnom kell! A maradék kettő pedig egyszerűen beszerezhető, password transfer két NPC között (erről majd máskor). A szürkével jelöltek csak eredeti GBA-val bújnak elő, egyik az egyik játékban, másik a másikban (15. GBA Time Ring – Oracle of Ages, 52. GBA Nature Ring – Oracle of Seasons). Azt illetően megoszlanak a vélemények, hogy ezt a dolgot a Nintendónak fixálnia kellene-e, szerintem nem, hiszen a gyűrű kollekciót az ember szabadon hurcolászhatja gépek és rendszerek között egy egyszerű jelszavas rendszer segítségével, így senki sincsen korlátozva (én sem), hogy beszerezze eBayről a GBA konzolt a kettő GBC játékkal és legit módon szerezze meg a hiányzó két gyűrűt. Az 55-ös gyűrűhöz pedig le kell még egyszer vernem Ganont.

Maradtak tehát a következők:

37 – Red Joy Ring
57 – 100th Ring

A Red Joy egy nevetséges 3-as osztályú drop, csodálom, hogy nem adta még be, rengeteg helyen össze lehet szedni a játékban, az utolsó gyűrű pedig a századik gyűrű bevizsgálása után jön automatikusan. (Ha az ember összeszed magának egy gyűrűt, akkor az még csak ún. kérdőjeles “seed ring”, ezt a Vasu nevű NPC-vel kell felbecsültetni. Sajnos amikor megszerezzük a gyűrűt, a gép már tudja, mi van benne, Vasu csak megmondja ugyanezt, így nem lehet abuse-olni a dolgot, azt is megpróbáltam.)

Ugyanakkor 100th Ringre még egy kis kitérő. A két játékban összesen van 64 gyűrű. Sokat lehet találni a Seasonsben is (nekem ez volt a “linkelt” játék, erről majd máskor), de én most az Agesben farmolom őket alapvetően. Ha levonjuk a 8 hiányzó appraisalt a 64-ből, marad 56. Szerintem max 20 gyűrűt szedhettem a Seasonsben, tehát olyan 30-40 appraisalom lehet az Ages játékban (sajnos egy játékon belül kell csinálni 100-at). Szombaton már a gyűrűfarmolás alatt appraiseltettem 22-t (és nem dobta a Red Joy Ringet!), azaz most olyan 60-65 körül lehetek. De az is lehet, hogy 70 és 80 körül.

Ahhoz, hogy szerezzek egy gyűrűt, kell egy gasha seed, ami viszont 300 helyi pénzbe kerül. Ezt a magot bizonyos rejtett pontokon a játékban el lehet ültetni, ami bizonyos paraméterek teljesülése esetén gasha nutot teremt, amiben LEHET, hogy lesz gyűrű – de az is lehet, hogy nem. A karakter maximum 999 pénzt tud tárolni, szóval tetemes összeg egy gasha seed. Csak a tegnapi 22 gyűrű összegyűjtéséhez farmolnom kellett 22×300 = 6600 pénzt. (Értelemszerűen meg is lett a 10 ezer összegyűjtött pénz gyűrűm.)

Viszont még mindig hiányzik ez a két darab. Elmondom, hogy megyek neki újra. Próbálok picit tudományosabb lenni.

A játékban található 11 soft soil helyszín, ahol lehet magot vetni és produkálhatja a 3-as osztályú gyűrű dropot. (5 helyszínen nincs hármas drop.) Ebből a 11-ből négy helyen 1-3-as osztályúak jöhetnek, hat helyszínen 2-4, a maradék egy helyen pedig 3-5. Összeszámoltam azt is, hogy a 3-as drop előfordulási valószínűsége mennyi az egyes osztályú helyszíneken:

1-3, 4 db – 30%
2-4, 6 db – 33%
3-5, 1 db – 46%

A nyerő stratégia ezek után rámenni a legnagyobb valószínűségű 3-as drop helyekre. Ez tehát hét helyszín. Ha körbejárom egyszer őket, és van nálam gasha ring (ettől gyorsabban nőnek a fák), akkor jó eséllyel a következő körben az első fa már terem.

Összefarmoltam 28, huszonnyolc, gasha seedet (igen, 8400 pénzt, erről a farmolásról is tudnék mesélni!), ami pontosan négy (7×4=28) bejárást tesz majd lehetővé ezen a hét helyszínen. Most tehát felrakom a gasha ringet és megindulok vetni. 28 maggal később beszámolok, hogy meglett-e a két gyűrűm. Ha nem, akkor kezdhetem előről az egészet, vagy módosítok a stratégiámon. Nagyon nincs mit, mert a 100 appraisal elég messze van még.

update: gyerekaltatás után, vasárnap este 23:15-kor megszereztem a hiányzó kettő gyűrűt. A pontos tervezés meghozta a gyümölcsét. Egészen pontosan 29 gyűrűvel állítottam be Vasuhoz a túrám végén (bejött egy Maple találkozó gyűrű is), ott realizálódott előttem, hogy maximum 32 lehet nálam, de szerencsére ebből nem lett baj:

Egészen pontosan a 14. appraisal hozta meg a hiányzó gyűrűt:

Ez után paráztam, hogy mennyi lehet még a 100-ig hátra, de néhány gyűrű után:

Most pedig leverem a Seasonsben Gannont és bezsákolom az utolsó bezsákolható gyűrűt is. Innen már nincs más hátra, mint a három kék gyűrű és a kettő szürke. Viszont megcsináltam, büszkén rakhatom már ki a bannert: