Legend of Zelda: The Minish Cap gyűjtögetés

Katsumoto: The perfect blossom is a rare thing. You could spend your life looking for one, and it would not be a wasted life.

– The Last Samurai (2003)

Végigjátszottam néhány napja a Minish Capet, nagyjából 24 óra kellett hozzá. A mutató viszont 31 órán áll, lássuk mivel töltöttem ezt a 7 órát. 44 darab heart piece-t lehet összeszedni a játékban, nekem a saját kútfőből végigjátszásra 41-et sikerült összeszednem.

A legtöbb triviális helyen van, hármat nem találtam meg. Leírás alapján beazonosítottam a helyet és sikerült a három hiányzóból kettőt összeszednem. (Mind a két rész jelöletlen fal mögött volt egyébként.) A harmadik szívről nincs tudomásom. Kétszer is végigmentem az összes pozíción és minden helyen megvan a szív, mégsem derül ki, hol a turpisság. Egyetlen darab hiányzik még, illetve még egy, ami viszont egy minigame mögé van elrejtve, ezt sem csináltam meg.

Amit viszont megcsináltam, az a figura gyűjtés. A játékban 130 + 6, azaz összesen 136 figurát lehet összeszedni egy boltban. Így néz ki egy:

Baromi érdekesen csinálták meg a mechanizmust: kék színű kagylókat lehet gyűjteni a játékban, a végigjátszás során kb. 2-3000 darabot tudunk gyűjteni (egyszerre csak 999 lehet nálunk). A kagylókat beválthatjuk a boltban, de úgy, hogy minden egyes olyan húzás, amikor új bábut kapunk, eggyel csökkenti a következő figura egyedi valószínűségét. Tehát a legelső húzáson még 100%-on áll a mutató, ebből az következik, hogy egészen biztosan új figurát kapunk (ami logikus is, hiszen nincs még egyetlen figuránk sem). A második húzáson viszont 99% valószínűséggel kapunk új figurát.

Ez folytatódik: minden egyes sikeres húzás egy százalékponttal csökkenti annak a valószínűségét, hogy a következő húzáson egyedi figurát kapjunk. A kék színű kagylók felhasználásával növelhetjük ennek a valószínűségét darabonként egy százalékponttal. Tehát a fenti példánál maradva dönthetünk úgy, hogy a második húzáson 99% helyett egyetlen kagyló felhasználásával 100% eséllyel húzzuk ki az új figurát.

Ha mind a 136 figurát meg akarjuk szerezni 100%-os eséllyel, egészen pontosan 8514 kagylóra van szükségünk. A játékban 2-3000 darabnál többet nem fogunk gyűjteni, a boltban 30 darabot árulnak 200 pénzért, illetve vehetünk 100-ért olyan buffot, amivel kb. 10 másodpercig több kagylót találhatunk a fűben – gyorsan kiderül, hogy lehetetlen 100%-os eséllyel dolgozni.

Azt érdemes csinálni, hogy 1-1 kagylókat rakni egészen addig, míg kb. 30%-ig nem csökken a mutató, ekkor még elég valószínűen mindig kapunk új figurát. Ekkora 70 figuránk lesz és még 66 kell. Utána minden húzást érdemes kiegészíteni 30-ra, vagy akár 50-re, és úgy pakolgatni. Ha a 30-ra egészítős stratégiát folytatjuk, akkor legalább 1614 kagyló kell ahhoz, hogy meglegyen mind a 136 figuránk. Vigyázat, a 70. húzás után már csak 30% eséllyel tudunk működni, azaz kb. minden negyedik próbára kapunk új figurát (vagyis kb. 120 shell kell egy figura megszerzéséhez!).

Jobb stratégia lehet 50-re kiegészíteni a kalapot, így gyakran kapunk új figurát, viszont ha nem vesztünk egyszer sem kagylót, akkor is 2914 darabra van szükség ahhoz, hogy meglegyen a teljes szett. De inkább 4000 kagyló kell, vagyis bárhogyan is döntünk, farmolnunk kell shelleket. Hát ezzel is eltöltöttem pár órát, amikor csak farmoltam és farmoltam. (Hint: Link háza mellett lehet találni egy helyet, ahonnan mindig ki lehet túrni egy 20 rúpiásat, vissza a házba, így gyorsan fel tudjuk tölteni az erszényünket 999 rúpiára. Viszont 999 pénzen sajnos csak 4×30 = 120 shellt tudunk vásárolni, ami kb. semmire nem elég, érdemesebb buffot venni 100 pénzen, aztán füvet vágni Trilby Highlandsen.)

Rendkívül boldog voltam, mikorra meglett a 136. figura is. Persze ez is jelentett egy heart piece-t a 44-ből.

És most hova tovább?

Végig kellene játszanom a csirkés minijátékot, ahol időre kell összeszedni a faluban csirkéket. Szerencsére fixált pozíciókban vannak, viszont sok szintje van. Ez a heart piece hiányzik, illetve a játéktéren eldugott darab valahol. Ha ezek is megvannak, akkor megvan az összes szív, viszont még nem vagyok kész, mert 3 db kingstone fusion nincsen meg. Ehhez végig kellene beszélgetnem mindenkivel még egyszer mindent. (Ráadásul van egy sanda gyanúm, hogy a sztori már továbbgördült és lemaradtam róla. Na, erre mondja Tourian Tourist, hogy ez nincs így, meg lehet szerezni a maradék három fusiont.)

Összefoglalva:

– csirkés minijáték
– utolsó heart piece megkeresése
– 3 db kingstone fusion megkeresése

Rettenetesen unalmas újra végigmenni minden helyszínen, már a könyökömön jön ki. Esetleg megoldás lehetne még az is, ha újra elkezdeném a játékot ezekre a dolgokra odafigyelve. (Nekem ugyanis nincs bajom azzal, ha csak Zeldával játszom, egy gamer szakbarbár vagyok.)