Könyvtárak karbantartása iPhotóban

92 gigásra hízott az iPhoto librarym és kerestem egy megoldást, amivel ezt a könyvtárat karban tudom tartani. (Eredetileg azt gondoltam, hogy készítek belőle egy duplikátumot, aztán egyszerűen kitörlöm egyikből és másikból a fájlokat, de erről gyorsan letettem.)

A megoldás neve: iPhoto Library Manager, 30 dollárba kerül (ha van EU VAT számunk) és pontosan arra való, amire az Apple iPhoto nem, vagyis iPhoto Librarykkel dolgozni, azaz egyesíteni libeket, szétdarabolni őket, megtalálni a duplikátumokat és az eredmény halmazzal szofisztikált dolgokat csinálni, nagy mennyiségben metadatázni stb.

A program működik Mavericks alatt a legújabb iPhotóval is (néhány napos release), és nem brute froce-szal esik neki a libünknek, hanem gyakorlatilag “kézzel” csinálja végig elegánsan. (Menet közben megnyílik az iPhoto, becsukódik, látjuk, ahogy a képeink automatán másolódnak.) Nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel:

Egy másik bejegyzés témája lesz az, hogy mit és hogyan használok iPhotóban. Megmondom őszintén, elég trehány voltam és rengeteg fotóm veszett el idő közben, viszont ami most megvan, az talán már soha nem fog elveszni.

Két módszerrel fotózok: Sony NEX-5 típusú kamerámmal, illetve a mobiltelefonommal. A Sony anyagai a “profi” munkám, az mindig Aperture-be megy, az iPhone képeim pedig értelemszerűen iPhotóba. Az Aperture workflow az életemben teljesen marginális, de eseményfotózásra egyértelműen az irány, a hétköznapi dolgok iPhotóban keletkeznek.

A Photo Stream szolgáltatás be van kapcsolva, így az iOS eszközeimen készített képek azonnal felbukkannak iPhotóban, sőt, még be is importálja őket hónapok szerinti bontásban. Egyedül a videók nem kerülnek bele, ezeket kézzel szoktam beimportálni és manuálisan behúzogatni a megfelelő hónapokba. Ennyi kézimunka belefér és nekem éppen elég is. Fejeket tagelni, képeket rendszerezni, flaggelni, törölni nem szoktam.

A videók miatt elég gyorsan hízik az adatbázis mérete, ezért én évekre bontva tárolom őket, a nem aktuális éveket mindig a média diszken tartva. Szükség esetén ezeket könnyedén el tudom indítani az ⌥ billentyű lenyomva tartása és az iPhoto elindítása mellett.