10 dolog, amit nem tudtál Jony Ive-ról

Leander Kahney (Cult of Mac, Wired) ír egy könyvet Johny Ive-ról “Jony Ive: The Genius Behind Apple’s Greatest Products” címmel. Néhány infó megjelent belőle a Mashable-n, ezeket gyorsan lefordítom magyarra.

1. Ive apja is dizájner volt, de ő ezüsttel dolgozott.

2. Fiatalkorában Ive mobiltelefonokat és órákat tervezett.

3. 1989-ben csatlakozott a Tangerine nevű induló designer céghez. Az egyik első megbízatása az volt, hogy tervezzen egy wc-t bidével és mosdóval. Túl drága lett volna a gyártás és a tervből nem lett semmi.

4. Mielőtt Jobs visszatért volna az Apple-höz, Ive majdnem otthagyta a céget. Jon Rubinstein győzte meg róla, hogy maradjon. Egy kis béremelés volt az ára a dolognak, meg némi elméleti alapozás Rubinstein részéről, hogy történelmet fognak írni bla bla.

5. Ive hozta be az Apple-be a fehéret. Jobs eredetileg utálta a dolgot, de elfogadta, viszont csak akkor, amikor picit más fehéret mutattak be neki “holdszürke” néven.

6. Szereti a technót. Az Apple szupertitkos dizájn stúdiójában sokszor üvölt a techno.

7. Ugyanitt az ő irodája az egyetlen privát helység, egy darab “üvegkocka” az egész, amiben berendezési tárgyként csak egy asztal, egy szék és egy lámpa van. Forstall nem tehette be a lábát a szupertitkos design stúdióba.

8. Ive nem mondhatja el még a feleségének sem azt, hogy min dolgozik. Ive még a gyerekeit sem vitte be soha az irodájába.

9. Amikor Steve Jobsot megműtötték 2004-ben, két embert szólított magához a műtét után: Ive-et és a feleségét.

10. Ive nem kíván az Apple CEO-ja lenni, nem érdekli a cégvezetés.

És még egy: az ezredforduló elején majdnem meghalt autóbalesetben. Az ok meglehetősen profán, Ive imádja a gyors autókat. Vett magának egy Aston Martin DB9-et és egy hónappal később meg is hajtogatta. Egy kollégája ült mellette, majdnem meghaltak mind a ketten. Az Apple reakciója? Újabb fizetésemelés.