Switch 9 év után

A mai napon felszámoltam a Gmail-es levelezésemet és átköltöztem FastMailre. A Gmailt 2004 óta használom, tavaly óta Apple Mailből. Úgy vagyok ezzel a dologgal, mint a gyerekvállalással: így utólag nem értem, miért vártam ezzel az egésszel ennyit.

A FastMail csodálatos dolognak ígérkezik, pontosan olyan, mint a Gmail volt 2004-ben, az összes azóta történt Google “fejlesztés” nélkül (minta screenshot a webes felületről). A webes felület is elég jó, de a legjobban az tetszik, hogy Apple Mailből baromi gyorsan, szinte valós időben működik minden. Hihetetlen, hogy több, mint egy éven át szívattam magam azzal, hogy a Google backendet próbáltam elérni Apple Mailből – aki ilyet csinál, és nem akar váltani, javaslom, hogy azonnal vagy váltson át Gmail webre, vagy Mailplane-re, de semmiképpen ne használja a Gmail IMAP-et.

Nem emlékszem már pontosan, hogy a Google végrehajtja-e a filtereket továbbítás előtt, viszont a SPAM-eket egészen biztosan filterezi, ezért szabályt készítettem rájuk, így minden Gmailre érkező levelemet agyatlanul forwardol a FastMailre, a filtereket pedig töröltem. (Nekem azért nem opció, hogy a Google szűr, mert nem akarok ezért külön bemenni a felületre, illetve a Mailben sem kívánom megtartani a mappákat azért, hogy időnként benézzek a SPAM mappába false positive-okat sasolva.)

Akit érdekel a SPAM nem kiszűrése, így néz ki a filter (“Has the words” részbe kell írni!):

Matches: is:spam
Do this: Never send it to Spam

Gondolkodtam még az iCloud emailezésen is, de maradjunk abban, hogy az Apple kvázi-marketing szoftvere közelébe sem ér annak, akik abból élnek, hogy emailt fejlesztenek. A FastMail egyébként Ausztrál cég és 2010-ben megvette őket az Opera (igen, a böngészőfejlesztős Opera), aztán azóta visszavásárolták magukat és baromi fókuszáltak.

Egyszóval nagyon jónak tűnik, érezni a “pro” módot, az őszinte kommunikációt. A FastMail nem való mindenkinek, bár az interface elsőre talán kissé kaotikus, azért arra ügyeltek, hogy a bonyolultabb beállítások mélyebbre kerüljenek. Aki tehát Gmail webezik, vagy Mailplane-ezik elégedetten, szerintem ne is foglalkozzon a kérdéssel.

Aki viszont feliratkozna, kérem a referral linkemen keresztül tegye meg és támogassa a blogomat. Köszi.