Protip: Igazi email identitások készítése

Az új levelezésre átállással első dolgom volt megoldani azt, hogy valódi identitásaim legyenek a levelezőmben. Ez alatt azt értem, hogy például egy saját doménről, így a plastik.hu-ról, tudjak küldeni egy levelet úgy, mintha az lenne az elsődleges doménem.

FastMail alatt ezt viszonylag egyszerűen be lehet állítani, főleg akkor, ha náluk DNS-eljük a doménünket, mert a DKIM zónákat ő automatikusan legyártja hozzá, így ha az ő SMTP-jükön keresztül adjuk fel a levelünket, egészen biztosan nem kerülnek SPAM-ba.

(Kitérő: ha a domén DNS-e a FastMailre van állítva, az SPF zónát nem állítja be valamiért, így azt nekünk kell kézzel elhelyezni a “Settings – Advanced – Custom DNS” rész alján. Itt is válasszuk ki az adott doménünket, azon belül kérjük a Custom DNS-t rá, majd vigyünk fel egy új TXT rekordot és oda írjuk be (rendes idézőjelekkel): "v=spf1 include:spf.messagingengine.com -all" – innentől arról a doménről csak FastMailen át tudunk küldeni levelet.)

Ha nem a FastMail szervírozza a DNS-t, akkor ott, ahol szervizeljük a DNS-ünket (pl. a regisztrátor frontendjén, vagy rendszergazdánál telefonon) kell az SPF és DKIM zónákat beadni. Ha ezeket nem csináljuk meg, SPAM-be mennek az így kiküldött leveleink. Utána a FastMailen, azaz a webfelületen, személyiségeket hozhatunk létre, ha ezen emailcímeket, mint feladókat szeretnénk használni.

Innentől már akár jók is lehetnénk, de aki Apple Mailt használ a levelezéséhez, ennyivel nem elégedhet meg, hiszen mindezt ott is be lehet állítani.

Ismert trükk, hogy Mailben az Accounts részben több email címet is fel tudunk sorolni és ezek közül tudunk válogatni a levél írásakor, csak nem tudjuk megmondani, hogy más doménhez más és más név tartozzon (mint nálam például a Plastikról küldött válaszleveleimben benne van a “Plastik média” tag is). Ha esetleg több email lenne beadva, töröljük ki a felületről a vesszővel elválasztott leveleket és lássunk munkához!

Plist editálásra lesz szükség. A fájl, amiről mindenképpen csináljunk kezdésnek egy biztonsági másolatot a ~/Library/Mail/V2/MailData alatt lakó Accounts.plist – nyissuk is meg és találjuk meg benne azt a részt, ahol a beállított doménünket írja le az EmailAddresses kulcsnál. Ez alatt kell létrehoznunk egy EmailAliases kulcsot, alatta egy array-t és ott soroljuk fel az alias kulcspárokat! Az EmailAddresses kulcs alatti másik kulcs helyére kell az aliasokat felvinni. Sokkal egyszerűbb megérteni, ha bemutatom egy képen:

A narancssárgával jelölt részek az általam beírtak. Bármennyi identitást fel tudunk venni, csak példaként írtam be kettőt. Innentől aztán minden szuper: a FastMailen át küldjük ki a leveleket a saját doménjeinket, mint aliasokat használva, semmi nem megy fogadó oldalon SPAM-ba és a weben és Apple Mailben is fel tudjuk mindezt használni. (Egy technikai megjegyzés: az & jelet & -ként adjuk be, különben a Mail reseteli az Accounts.plist-et!)

NB, a fentieknek egy másik, hagyományos módja az szokott lenni, hogy Apple Mailben a doménjeinket, mint új fiókot vesszük föl, és akkor megannyi Inbox, Sent Items és mindenféle mappa keletkezik. Sokszor ilyesmire viszont nincs szükségünk, nincs akkora forgalmunk, egyetlen kontón akarjuk elintézni a dolgainkat. Gagyi módszer még az, ha beregisztrálunk Gmailre új fiókot és ott bohóckodunk másik identitással, vagy a Gmail felületén állítunk be saját domént (és igazoljuk vissza), de ez is csak félmegoldás. Sokan szokták behúzni a doménjeiket Google Apps alá, de az is csak akkor lehet opció, ha nincs sok ilyenünk és akkor is fel kell menni másik fiókba. Én szeretek egy fiókot és egyszerűen választható legördülő identitásokat magamnak.

Disclaimer: a posztom célja az érdeklődés felkeltése és a lehetőségek bemutatása, semmint a teljes körű, átfogó oktatás. Aki nem ért hozzá, kérje ki szakember véleményét! A hozzá nem értésből eredő károkért nem vállalok felelősséget, illetve privát oktatásban sem tudok részt venni.