Filmajánlók

Captain Phillips

Trailere alapján annak idején nem keltette fel az érdeklődésemet, viszont kiderült róla, hogy egy remek film. Végig az volt az érzésem, hogy valamiféle dokumentumfilmet nézek, teljesen sikerült elmosnia a határvonalat az illúzió és a valóság között, úgy, hogy nem volt már érdekes a kettő aránya – rettenetesen izgalmas. Szerintem ilyenek a jó filmek.

The Fifth Estate

Az egyik ex-Wikileaks-es, Julian Assange mellé társult fickó, Daniel Domscheit-Berg írt egy könyvet, miután összebalhézott Assange-zsal. Az ebből készült film az ő szemszögéből mutatja be a Wikileaks felemelkedését és a legfontosabb szivárogtatásokat felhívva a figyelmet Assange fura személyiségére és arra a vakmerőségre, amire csak ő képes.

A film elég filmszerű, a Captain Phillipsszel ellentétben sok felesleges látványelem és leegyszerűsítő kanyar van benne, ami sajnos rontja az illúziót, ettől függetlenül úgy vélem kötelezően megtekintendő produkció mindenki számára. Az Assange-ot alakító Benedict Cumberbatch egy elfuserált KIRÁLY, hihetetlen jól alakít a csávó, végig meg voltam győződve arról, hogy ő maga Assange.

Ismert sztori még, hogy Cumberbatch felvette a kapcsolatot Assange-zsal, aki nem nagyon volt támogató a film iránt, mondván, csak őt akarják feketíteni. A Wikileaks a film forgatókönyvét is nyilvánosságra hozta azzal a szöveggel, hogy “fiction masquerading as fact”. A film legvégén a Cumberbatch viszont elmondja, hogy az igazságot mindenkinek magának kell kitalálnia, és pontosan így is van, számomra például az volt az üzenet, hogy abban is van rengeteg igazság, amit Domscheit-Berg megírt, még ha elfogult is.