A melanoma-gyanús anyajegyem esete

A Melanoma Mobil rutinvizsgálatán találtak egy melanoma-gyanús pigmentet a hátamon. A fiatal jelenlevő orvosnő picit túlaggódta a kérdést és arra kért, hogy ne várjuk meg a hivatalos eredményt, vetessem le a hátamról mielőbb. Mindez karácsony előtt történt és mi jöttünk volna svédbe néhány nappal később, ezért gyorsan kellett cselekedni. Elkezdett telefonálgatni, a Melanómásoknál nem volt már műtéti időpont, ezért megpróbáltuk az állami egészségügyet.

És ezzel elérkeztünk a posztom lényegi részéhez: a fiatal orvosnő megígérte nekem, hogy egy műtő orvossal beszél még holnap reggel, aztán engem felhív, de végül nekem kell majd felhívnom a fickót és megbeszélnem a dolgokat. Állami szférában nem csinálnak műtétet csak úgy, konzíliumot is tartanak előtte, de talán ezt el tudja intézni, hogy bemegyek egy ilyenre, és akkor ha ott úgy állapítják meg, akkor majd ezzel az orvossal már gyorsan el tudom intézni.

Én javasoltam neki, hogy talán a Melanómásokkal 30 ezerért mégis lesz hely valahogy, és nyugodtan tudok karácsonyozni, de ő az én pénzemmel gondolkodott és mégis elkezdett szervezkedni. Másnap reggel beszéltem is vele, megadta az orvos telefonszámát és arra kért, hogy 1 és 3 között hívjam fel.

13 óra 15 perckor hívom a számot, egy idős hang jelentkezik be. Köszöntem, elmondtam a nevem, elnézést kértem, hogy zavarom, de “jó okom van rá” – tettem még hozzá, azért, mert azzal akartam folytatni, hogy megy a repülőm és melanóma gyanús a bőrszövet. Eddig a pontig sajnos nem jutottam el, mert a fickó csak ennyit mondott: “nekem meg jó okom van arra, hogy 4 után beszéljünk, viszonthallás”, majd abban a pillanatban bontotta a vonalat, mintha legalábbis valamiféle telemarketinges lettem volna.

Végül a Melanómásokhoz mégis befértem, kivették a szövetet, viszont a varratokat a karácsonyi szünetben kellett Malmöben kiszedetnem. Ez úgy nézett ki, hogy elmentem egyik este futni, aztán futócuccban bementem a kórházi ügyeletre. Volt egy váróterem, ült benn néhány forma, húztam számot, amikor én jöttem, befáradtam egy zárt szobába, ott a nővérnek elmondtam, miért jöttem, utána visszaültem a többiek közé, néhány perc múlva jött egy nagyon kedves 50-es nő, hibátlanul beszélt angolul, egy kezelőben kivette a varratokat, lefertőtlenítette és leragasztotta a sebet. Nem kellett fizetnem, mert a nővéri kezelésért nem kell. Az egész nem tartott 15 percig.

Függöny.