Megvan az igazi Satoshi Nakamoto (…)

Leah McGrath Goodman a Newsweeken állítólag leszedte a maszkot Satoshi Nakamotóról, a Bitcoin feltalálójáról. Elolvastam a hosszú cikket, és ha jól értem, a bizonyítás ún. “circumstantial evidence”-en alapszik, és egy szerencsétlen, azonos nevű japán embert állít be a kripto-pénz feltalálójának. A cikkben egy sor mindent tudhatunk meg a japánról, klasszikus doxxing stílusban, azt azonban nem, hogy lenne-e valóban köze a dologhoz, csak olyanokat, hogy “hasonlóan központoz, mint Nakamoto”, meg hogy keveri az amerikai/angol írásmódot, mint Nakamoto. Ez a mondat egyébként elhagyta a japán száját:

I am no longer involved in that and I cannot discuss it.

A cikkben megszólal Gavin Andersen is, aki ma a protokoll egyik fő fejlesztője és idéz néhány sort a korai levelezésükből, ezekért érdemes elolvasni. A Bitcoin researchöm során az igazi Nakamotótól olvastam egy idézetet, ami a Wikileaks-szel volt összefüggésben, az alapján nekem teljesen kizárt, hogy ez a 65 éves japán fickó lenne:

Dec. 5, 2010: No, don’t “bring it on” [Wikileaks]. The project needs to grow gradually so the software can be strengthened along the way. I make this appeal to WikiLeaks not to try to use Bitcoin. Bitcoin is a small beta community in its infancy. You would not stand to get more than pocket change, and the heat you would bring would likely destroy us at this stage.

Ilyet az ír, aki nagyon is tudatosan dolgozik, nem a saját nevén működik és erős sejtése van a dolog kimeneteléről. Egyáltalán nem tűnik egy 65 éves japán befelé fordult embernek, nagyon is érdekelte a dolog, és amikor felismerte, hogy megy magától is, jöhetett a szintén tudatos exit. Ezt az emailt írta egyébként a 65 éves japán.

Gavin Andersen nyílt levele az újságíró nőnek:

Hey Leah:

I meant exactly what I tweeted: I am disappointed you (or your publishers) chose to publish enough personal information that people can easily find Dorian and his family.

The pieces might all be public information, but you worked really hard to piece them all together, and the crazy people who might decide it is a good idea to go visit “Satoshi” are likely not as smart or hard-working as you.

And all of your evidence is circumstantial, EXCEPT for the “I’m not involved in that any more” quote, which might simply be an old man saying ANYTHING to get you to go away and leave him alone.

Anyway, I hope some good comes of all this; I hope it stimulates more debate on personal privacy and the role of journalists in our “pan-opticon” world.

Aki maga eredne a dolgok nyomába, itt egy poszt, ahol Dorian (a fenti Nakamoto) posztjait és nyilvánosan elérhető írásos dolgait szedi össze – köze nincs hozzá, elég csak ezt az Amazonos product review-t megnézni. A Newsweek most jól tönkretette egy szerencsétlen ember életét ezzel a nyilvános doxxolással.

Egyszóval érdemesebb volna inkább Satoshi bitcoin címein elindulni…