Index.hu redizájn

Élesbe ment az Index.hu redesign. Ma láttam én is először. Első pillantásra úgy tűnt, hogy az Origo.hu-t látom, csak narancssárga-feketében, és, az Origóval ellentétben, reszponzív dizájnban, ami a kommunikációjuk egyik tent pole-ja Kudlik Júliával. Szép, “letisztult” egyébként, de már az Origó is az volt. Picit sajnálom, hogy nem mertek nagyobbat gondolni és érvényesült a szűk közösség csoportdinamikája, ahol inkább egymást nézegetik a közvetlen versenytársak.

Abba érdemes belegondolni, hogy Uj Péter volt az Origo újcímlap rendezője, az Index pedig ennek mintájára lett egy második iteráció, vagyis a két nagy közül gyakorlatilag egyik sem mert semmit lépni Uj Péter iránymutatása nélkül. Ráadásul ugye ott van még a 444 is, ami túlzás nélkül állíthatom, hogy egy teljesen új dolog volt Magyarországon. Új volt ez a címlap melletti hasábban megjelenő gyors hír/mém/érdekesség folyam is, ami most szintén előjött az Indexen is – a 444 után. update: annyiban árnyalni illik a dolgot, hogy még a 444 kiválás alatt közösen kezdtek el ezen gondolkodni

További érdekességek, párhuzamok: az Origo fejlécének betűje Roboto, az Index fejlécének betűje Roboto Condensed. Az Index egyébként két Google betűt használ, Robotót és Open Sanst. Hát nem tudom, elég unalmas választások, majdnem olyan, mint a Calibri, basszus.

Az Origo linkjei nagy #222 feketék, az Index ehhez képest #111 feketét használ. Érdekes, hogy egyik site sem fordít gondot arra, hogy megteremtsen egy egységes vizuális rendszert a linkek jelöléséhez, viszont úgy tűnik az Index ebben a nagyobb zsivány és mindent mindennel kever, forgat, permutál. A látszattal ellentétben például ez nem chat buborék, hanem egy link:

Ez itt egy link:

Ez nem link:

Ez szintén nem link:

Még egy dolog: bullet pointok a cikkekben. A 444-en a leadet váltották le ezzel a funkcióval, azaz egy olyan részt, ami elmondja tömören a cikk lényegét. Az Index láthatóan nem ismerte fel a dolog eredeti jelentését, hiszen ők a lead után hozzák a bullet pontokat újabb extraként. 🙂 Apró szemantikai különbség.

Az Indexnél tehát hiányolom a linkek átgondoltságát, sokallom viszont a szomszédos inspirációt, illetve nem értem az unalmas betűket. Ezek a kritikám cölöpjei, ezek után bele lehetne még menni a részletekbe és mindenféle apróságokra rámutatni, de ezt már feleslegesnek érzem, ráadásul ilyenkor még sok mindent szerelnek. Egy nagyon pozitív példa viszont: a 404 oldaluk, teljesen jó ötlet és vicces is.

Rájuk fért egyébként már nagyon a váltás, de számomra a portáldizájn és előadás prezentációjának csúcsa a magyar neten marad továbbra is az Index.hu Uj Péter-Illés Attila újpesti változata, azt még nem sikerült felülmúlnia senkinek.

Ha valaki szeretne szakkommentálni, ide kattintson.