Mega pornósztori

A prezentációt illetően a vs.hu továbbra is rendületlenül hisz a felcicomázott, a valódival összehasonlítva erősen megkérdőjelezhető élvezeti értékkel rendelkező, felfújt guminőben – az ő terminológiájukban ez a mega és látványos, hosszú posztokat jelent, amik tekeréssel újabb és újabb dizájnelemet gördítenek az olvasó elé.

Láthatóan a vizuális élménnyel akarják a tartalmat négyzetre emelten az olvasó elé tárni, aminek egy szőrös hónaljra többnaposan ráhagyott izzadtságszagú, a webes konvenciókat látványosan felrúgó, sorkizárt tipográfiájú nonszensz a végeredménye1.

A mostani darabjuk a pornószakmát elemzi, jó sok meztelenséggel, meg kitakart pornóval – eléggé vásári a hangulat. A téma mindenképpen hálás, de ettől függetlenül posztom témája nem a pornó könnyen értékesíthető volta, hanem ezeknek a mega-típusú anyagoknak az értelmetlensége, ami kifejezetten a web “skip intro” időszakát juttatja az eszembe, ahol mindenki meg volt őrülve egy új technológiáért, vagy effektért.

Nem véletlen mondtam, hogy használhatatlan: amikor elvesszük a felhasználótól a gördítés lehetőségét és felülvágjuk az általunk fantasztikusnak gondolt hangulati elemmel, hibát követünk el. Innentől az olvasó ugyanis nem tud kedvére haladni, helyét átveszi a felcicomázott guminő.

Az is lehet egyébként, hogy a vs.hu készíti túl az anyagot és ennek egy visszafogottabb, szolid változata kellően elegendő illusztrációja lehetne az anyagoknak. Ez lenne ugyanis a feladata, és ezt a balanszot nem tudják valahogy eltalálni: a vs mega anyagai mind-mind súlyosan effekt-nehezek és olyan szinten nyomják agyon a tartalmat, hogy nem lehet sajnos egyáltalán arra figyelni, amire kéne. Ebben az értelemben definiálhatnánk mindjárt az öngól fogalmát is.

Azt szeretném végül kérni, hogy a pénzt, amit a mega anyagok előállítására fordítanak, adják át nekem.

1. NB, az Apple iPhone 5s scrollozhatatlan weblapja is pontosan ennyire használhatatlan.