Mikor van vége egy játéknak?

Elég nehéz dolga van a kérdezőnek, ha a játék történetesen a Super Mario 3D World.

SPOILER ALERT! Azoknak, akik nem terveznek belemélyedni komolyabban ebbe a játékba.

Ebben összesen 126 “pálya” van, bár ezek helyett mondhatjuk inkább a térképről megközelíthető pályaegységeket is.

Tradicionális pálya ezek közül szám szerint 87 darab, erre jön még 17 bossfight pálya, 6 darab ún. “mystery” pálya (egyre fokozódó nehézségben kell feladatokat megoldanunk 10 másodpercen belül, 5-10 feladat egy helyen, kumulatívak, azaz a 10. feladat teljesítésének előfeltétele az előző 9 hibátlan elvégzése), és 6 darab “Captain Toad” logikai pálya, ahol valamilyen forgatható 3D környezetben kell feladatot megoldani.

A játék kb. 10-11 óra játékidő után, a 8. világ utolsó pályájának megnyerésével adja be a megnyerés képernyőt. Aki akarja, itt abba is hagyhatja a játékot. Ez a lehetséges 87-ből 59 pálya, azaz nagyjából a pályák kétharmada. Ennek a jelölésére kapunk egy ezüst csillagot a savegame választó képernyőn a játékállásunk fölé, illetve megnyílik az első “bónusz világ”, a Star World, és ezzel a pályák maradék egyharmadának teljesítéséhez kezdhetünk. A Star World második pályájának teljesítése után kapjuk meg Rosalina játszható karaktert.

Minden pályán három zöld csillagot gyűjthetünk össze. Mielőtt belefognánk a bónusz világba, jó ötlet visszamenni azokra a pályákra, ahol még nem gyűjtöttük össze a csillagokat és újra végigjárhatjuk őket. Szerencsére a játékban pontosan láthatjuk, melyik világ melyik pályáján mi hiányzik. Pályánként van még egy pecsét is elrejtve, így összesen négy dolgot kell megkeresnünk, felszednünk és utána természetesen végigcsinálnunk a pályát is. Meg persze a pálya végi “flag pole” tetejének megérintését is célszerű megcsinálni, mert ez is beszámít a 100%-os teljesítésbe.

A nyolc világ minden csillaga, flag pole-ja és pecsétjének beszerzése nagyjából ugyanannyi időt vesz igénybe, mint eljutni a megnyerés képernyőig. Ezen a ponton 22-24 óra játékidőnél tartunk valahol. És innen már jó szájízzel foghatunk bele a maradék 28 pályába.

Igen csak fel kell kötnie a nadrágját annak, aki a maradékon is végig akar menni, ugyanis ezek már erőteljesen nehezebbek a normál játéknál, egyes darabjait sok-sok gyakorlás után fogjuk tudni csak teljesíteni. Érdekes módon a pályák nagyrészt teljesen újak, néhány van csak, ami egy korábbi anyag újrahasznosítása valamilyen formában, természetesen olyan módon tálalva, hogy nem érezzük becsapva magunkat (pl. kastély pálya átforgatva és retro fekete-fehér filteren nézve, szavanna pálya más feladattal stb).

A 28 maradék pálya egyenként 9, 7 és 11 pályát tartalmazó három újabb világra oszlik szét: Star, Mushroom és Flower. Ha a teljesítésük nem lenne elég, ezeken is gyűjthetünk zöld csillagokat, bélyegeket és zászlórudakat. A legeslegvégén pedig kapunk még egy kombinált bossfight pályát, szűken mért időre, ahol a játék néhány nehezebb főellenségeit kell végigjátszanunk, méghozzá egymás után.

Ha ezen is túljutottunk, megnyílhat előttünk a 12. világ, a Crown World, ami csak három pályát tartalmaz már: egy nagyon durva platformert, egy Captain Toad logikait és végül egy challenge pályát, ahol összesen 30 db 10 másodperces feladatot kell végrehajtanunk úgy, hogy a 30. feladat előfeltétele az, hogy az előző 29-et is hibátlanul teljesítettük – ha rontunk, kezdhetjük előről.

És itt vége lenne a játéknak?

Nem, mert a készítők még egy kihívást adtak ezen felül is: a játék összes pályáját mind az 5 játékos karakterrel (Mario, Luigi, Toad, Peach, Rosalina) is be kell fejeznünk. Ezzel azt az üzenetet adják, hogy aki tud, az kiskanállal is tud (vannak pályák, amit a lassabb Peach karakterrel kifejezetten nehéz időre befejezni, és viszont, olyan pályák, amit a kis fürge, de kisebbet ugró Toad karakterrel kifejezetten komplikált megoldani). Szerencsére nem kell a csillagokat is vadászni, elég elmenni a végéig – ez a feltétele annak, hogy az utolsó öt pecsétet is megkapjuk. Úgyhogy 87 pályán végig kell mennünk összesen ötször. Mire valaki ezt is befejezi, már valószínűleg tökéletesen ismeri az összes tartalmat, amit a Super Mario 3D Worldbe raktak.

És akkor lesz vége.