Protip: az eredeti iPhone fejlesztéséről szóló cikk elolvasása

Körbement ma Maces site-ok között ez a cikk, ahol megszólalt Greg Christie, az eredeti iPhone felületi tervezője. Christie még mindig az Apple-nél dolgozik, a dolog attól érdekes, hogy az Apple engedélyezte, hogy nyilatkozzon ilyen belső dolgokról. Ennek is van háttere, mégpedig egy újabb jogi vita a Samsung és az Apple között, bár szerintem ide kapcsolódik még az is, hogy Cook alatt az Apple egyre inkább másképp működik, mint Steve alatt.

A cikket érdemes elolvasni, de sajnos a Wall Street Journal paywall mögé tette a tartalmat. Köcsög Murdoch! Ennek érdekessége, hogy a direkt forgalmat nem engedi át és regisztrációt, előfizetést, akármit szeretne. Mit tehet az, aki szeretné kikerülni ezt a dolgot? A WSJ a Google-ről érkező látogatóknak megmutatja a tartalmat. Ennek érdekében könnyedén elhitethetjük a WSJ-vel, hogy mi is a Google-ről, mint hivatkozóról érkezünk például a következő paranccsal:

curl -fRO -e google.com http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303949704579461783150723874

A letöltött fájlt át kell nevezni HTML-re és úgy kattintani rajta. Hasonló módszerrel lehet egyébként letölteni olyan videótartalmakat magunkhoz, amiket amúgy a site nem enged hotlinkelni. Erre egy egyszerű védelem az, ha azt nézik, hogy saját maguk-e a hivatkozók, amit a curl -e parancsával gyerekjáték kikerülni.

Volt ez a Király Linda himnuszéneklés baki, amit ezen a fantasztikus site-on Flash videóban tekinthetünk meg. A 444-en olvastam, hogy Király ügyvédei mindenhonnan le akarják szedetni a videót. Az xfree-ről megnézhetjük egyszerűen a forrás videó címét, beadva neki a hivatkozót már jön is le a fájl:

curl -fRO -e http://video.xfree.hu/ http://s4.images.www.tvn.hu/2008/02/29/16/43/www.tvn.hu_8045d733a2ae0ffb8f6af5fdf2d478dd.flv

NB, WSJ paywallon ennél egyszerűbben is át tudunk jutni, bárminemű curl-özéssel, vagy speciális referrer pluginok telepítésével. A minimalista megközelítés (próbáljátok ki): klikk a cikk linkjére, a megjelenő, regisztrációt kérő oldalon a címen tripla klikk, ami kijelöli a teljes címet, jobbklikk, majd “Search with Google”, a megjelenő találati listának első eleme pedig hozza a cikket teljes terjedelmében.

Egyszerű, mint a pofon és nem kell hozzá még Chrome-ot sem, vagy akármilyen más referrer shareware plugint telepíteni, odaül az ember bármilyen Mac elé és megy néhány kattintásból.