Szövegbevitel iOS-en

Az Apple jelenleg egy nagyító-féle megoldással teszi lehetővé, hogy a szöveg szerkesztése közben bizonyos pozíciókra ugorjunk. Ahhoz, hogy ezt a módot elérjük, hosszan meg kell érinteni a kijelzőt, megjelenik a nagyító, utána pedig az ujjunkat az üvegen tartva kell elhúznunk oda, ahova menni akarunk.

Nekem ami nagyon hiányzik iOS-ben, az a precíziós szövegbevitel. A használati eset tipikusan az, hogy észreveszünk egy elütést, aztán a gépelési sebesség szempontjából körülményes módon kell egy-két karakterpozíciót módosítani a nagyítóval.

Mi lenne, ha a szövegbeviteli mezőre bárhol koppintással azonnal odaállna valahova a beviteli pont, aztán egy egyszerű megoldással tudnánk ahhoz képest módosítani? A fő gond ugyanis az, hogy a koppintás maga nem pontos, viszont ahhoz képest kell csak aprót változtatni.

Most úgy működik, hogy a szövegbevitelre koppintva csak a menü jön föl: kijelölés, összes kijelölés, beillesztés.

Én a következő képpen változtatnám ezt meg: koppintással a beviteli pontot tesszük le, amelyik pozícióra éppen regisztrálódott a koppintás. Utána viszont az ujjunkat a kijelzőn hagyva jobbra-balra csúszással (pontosan úgy, mint a nagyító esetén) vihetnénk előre hátra a beviteli pontot. A nagyítót nem hagynám benne, hanem bevinném a “Kisegítő lehetőségek” alá opciónak.

Ez így rendben is lenne, de mi történne a kijelölés/beillesztés menüponttal? Ezt a menüt a szövegbeviteli mezőn hosszú koppintással lehetne elérni. Azért is jobb lenne így, mert a nem annyira hozzáértőket folyamatosan megzavarja az, hogy belenyomnak valahová, aztán mindenféle menük jelennek meg. A hosszú koppintást valóban tanulni kellene, de összességében még mindig a legkisebb rossz lenne.