8 gigabyte tárterületű telefon manifesztó

Április 21-én ezt írtam:

A sárga modellt vásárlom meg és nem fogom megváltoztatni a gyári háttérképernyő beállításokat sem. Úgy érzem ezzel a 8 gigás modellel el fogok tudni érni egy tökéletes informatikai zen állapotot, ahol minden pontosan úgy lesz jó, ahogy van.

Tegnap elvitték a 32 gigás iPhone 5 készülékemet, így tényleg nem maradt most más hátra, mint az, hogy megeszem, amit főztem. Már használom pár napja a telefonomat, nekem nagyon tetszik ez a “unibody hard-coated polycarbonate body with a steel-reinforced frame” hátlapja. Ma úgy gondolom viszont, hogy számomra a fő előrelépés a limitek, jelen esetben a kevés tárterület, magamra vállalása volt.

Akkora számítógépes nörd, mint amekkora én vagyok, eleve kizártnak tartja azt, hogy 8 giga bármire elég. Ezért nem értik sokan, hogy miért csinálom. Nekem viszont ez a fejlődés, ez az új iPhone modell, ahol a keretek leszűkítése sarkall arra, hogy előrébb jussak, fejlődjek. Próbálja ki bárki ezt a gondolatkísérletet: egy 32 gigás telefonról (ahol nekem is néhány giga szabad tárterületem volt bármelyik időpillanatban) lépjen vissza egy 8 gigásra és képzelje el, hogyan kell átalakítania az okostelefon használati szokásait.

A 8 giga rákényszerít, hogy tényleg semmit ne telepítsek fel rá. Olyan készülékem lesz egy év múlva is, mint amilyen most van. Néhány apróságot leszámítva ugyanazt fogom használni, amivel megvásároltam, vagy amit kiadnak rá ősszel. Nem tudom elrontani ezt az élményt, mert a szűk helyen nem lehet elrontani.

Nekem ez a limitáció nem egy geekeknek való rémes állapot, ahol azon szörnyülködöm, hogy hogyan fogom feltelepíteni az egyébként gusztustalan felületű 2 gigás navigációs appot, hanem egy út, amin fokozatosan eltávolodom egy túlzásokba eső világtól. Breaking free. Nem akarok nagyon rárontani a jövőre, de elképzelhetőnek tartom, hogy akkor fogok csak új modellt vásárolni, ha már nem tudok a jelenlegivel dolgokat csinálni, nem pedig akkor, ha a Szent Vállalat ősszel kiad egy új típust.

Én nem kérem, hogy bárki csatlakozzon hozzám, egyszerűen csak írok az élményeimről és a háttérről. Eladtam a régi telefonomat és vettem egy újat, ezek a gondolataim vannak. Ugyanakkor úgy érzem, hogy ez a dolog segít változtatni, és egy kicsit hozzásegít ahhoz is, hogy jobb ember legyek.

Szabad tárterület: 3,3 gb