Bad UX: Apple Calendar

Ez a példa tipikus esete a vizualitás oltárán feláldozott UX-nek. Az Apple naptárát tervező emberek ugyanis úgy gondolták, hogy a “Today” feliratú gomb és a lapozó billentyűk indokolatlanul csúnyák az ablakban, ezért nem is kellenek oda egyáltalán. Ennek az az eredménye, hogy a mai napig nem tudom, hol keressem a gombot, amikor vissza kívánok ugrani arra a mai napra.

Aki esetleg azt gondolná, hogy “de-de, ez szépen látszik”, az valószínűleg beleesett abba a csapdába, hogy kiemeltem most az ablaknak az érdekes részét. Sajnos egy képernyőnyi méretű Calendar ablakon, ahol rengeteg hasonló méretű felirat van, teljességgel eltűnik a fenti funkciógomb. Egyébként érdekes módon gomb az, csak éppen a hoverre mutatja meg magát:

Én egyébként nem féltem volna felvinni a nap-hét-hónap-év nézetválasztó mellé, a címsorba felvinni ezt a három gombot, hiszen ugyanúgy a nézettel kapcsolatos funkciógombok azok is. (Ráadásul fontosnak is érzem, én is rengeteget használom.)

A másik rettenetes UX: a mai nap halvány rózsaszín a jelölése.

Hosszú másodperceken át szoktam keresgélni, hogy ma éppen melyik kockán állunk a héten. Különösen zavaró, ha a halvány szürkéskék hétvégét jelölő napra esik a mai nap, mert akkor tényleg egyáltalán nem lehet már látni. Elképzelésem sincs, hogy ezt miért engedték így ki, de a kezdetek óta Calendar felhasználójaként egészen nyugodtan állítom, hogy egyik döntés sem volt jó.