Családi képek és videók archiválása

Nálam a technika a következő módon működik: az iOS eszközökről készített képeket és videókat az iPhotóba teszem be, ahol automatikusan havi bontású eventek készülnek belőlük. A fontosabb eseményeket még az iPhotóból szétválasztom, ez néhány kattintással megvan. Arcokat, tageket, leválogatást, bármi szisztematikus utómunkát nem csinálok, csak az ömlesztett havi bontást.

A libraryket évekre bontom szét, ehhez külső programot használok, az iPhoto Library Managert (erről itt írtam). Ezen a szinten egyébként meg lehet oldani nélküle is, bár helyigényes: készíteni kell egy duplikátumot az adott iPhoto adatbázisról, aztán egyikből és másikból kitörölni a dolgokat, hogy előálljon a tárgyév és az előző év tartalma, majd törölni az iPhoto Trasht. Én általában nem januárban csinálom ezt, hanem néhány hónappal később, de teljesen mindegy, mert az adatbázis fájlon dupla klikk azonnal nyitja (ráadásul Aperture-iOS libek átjárhatók). Nálam egy év alatt iOS-en olyan 60-100 giga adat termelődik, az egy hetes nyaralás alatt 8 gigát fotóztam az NEX-5-tel, és 2 gigát iPhone-on úgy, hogy egyáltalán nem fogtam magam vissza.

Az évekre bontott fájlokat egy dinamikusan méretező .sparseimage-be rakom, amit végül átmozgatok a NAS-ra. Erről ezt érdemes tudni:

A sparse image is a type of disk image file used on Mac OS X that grows in size as the user adds data to the image, taking up only as much disk space as stored in it.

Nem árt tudni, hogy létezik .sparsebundle változat is:

Mac OS X Leopard introduced the concept of the sparse bundle. Instead of a single big file, a sparse bundle is a bundle (directory) containing a number of files called bands, each on the order of 8 MB in size. (…) When the content of the image changes, one or more band files is changed, created, or deleted. This allows backup software (such as Time Machine) to operate more efficiently.

Én végül úgy döntöttem, hogy ez alapvetően archívum, nem pedig aktív állomány, ezért jobban preferálom a kompakt formát – egy nagy fájl, könnyebben másolható, egyszerűbben kezelhető, így az image-eket favorizálom. NB, ezek is gyönyörűen mountolhatók NAS-ról, tehát ha valami régebbi évre van szükségem, azonnal bele tudok nézni, sőt, ha iPhoto adatbázis upgrade lesz majd a jövőben, azt is el tudom végezni benne úgy, hogy nem kell áttömörítenem.

(Zárójelbe: kísérleteztem a bundle-val is, meg azzal, hogy csak egyszerűen átrántom az .photoarchive fájlt a NAS-ra, de utóbbinál baromi lassú a másolás vagy törlés 50 giga esetén, órákig elszöszmötöl vele, míg ha egy nagy fájlban tartom, sokkal patentabb minden. A .dmg azért esett ki, mert annak fix méretet kell megadni.)

Legegyszerűbben a Disk Utility – New Image opciójával készíthetünk ilyesmit. Én méretnek a 100 giga maximálisat szoktam megadni.