Retina MacBook Pro helyett retina asztali monitor

Egy olvasó küldte nekem az alábbi levelet kiegészítés képpen a munkaeszközöm bővítése posztra:

Ha sokat vagy úton és úgy dolgozol a mbp-n, akkor nem túl praktikus megoldás, de ha hozzám hasonlóan az esetek döntő többségében otthon, vagy fix helyen dolgozol a laptoppal, akkor átmenetileg olcsóbb beruházás lehetne egy retinás asztali monitor, arról nem is beszélve, 13-15 helyett egy 24 hüvelykes monitoron jóval kényelmesebb dolgozni.

Ahogy írtad is, a géped még gyors, gyakorlatilag a “szűk keresztmetszet” az a kijelzője.
Most jött ki ugye a 10.9.3, aminek az egyik fő fókuszpontja a 4K-s támogatás volt. A legtöbb 4k-s monitorral azonban az a probléma, hogy hiába hatalmas a felbontásuk, mivel viszonylag nagy képernyőátlójuk van (27, 30, 32 hüvelyk), így a DPI-jük nem elég nagy a retinás felbontásduplázáshoz. (Ha 4k-s HiDPI-s módban használod őket akkor a UI elemek túl nagyok, ha HiDPI nélkül, akkor pedig túl kicsik.)

Ugyanakkor van egy kivétel, mégpedig a Dell UP2414Q-ja, ami “csak” 24 hüvelykes, így a DPI-je 185! Ergo ha 1080p-s HiDPI módban használod, akkor egészen elképesztően gyönyörű, retinás képet kapsz, normális méretű UI elemekkel!

Sajnos van egy apróbb probléma, amit meg kell említenem: mégpedig az, hogy a monitor 60 Hz-es meghajtásához DisplayPort 1.2 (Thunderbolt 2) támogatásra van szükség, amit csak pár high-end Mac tud per pillanat (MacPro6,1, MacBookPro11,2). Ugyanakkor azt kell mondanom, hogy a monitor 30Hz-en is abszolút használható, a gyönyörű retinás felbontás teljesen kárpótol a 30Hz-es frissítési frekvencia miatt.

30 Hz-en pedig bármilyen DisplayPort kimenettel rendelkező Mac meg tudja hajtani. (Később meg egy újabb, TB2-es Mac-kel lehet majd 60 Hz-en is használni.)

Az ára ugyan borsos, de nem annyira, mint egy új mbp. Németországban az enyémet bruttó 875 euróért vettem. Ez kevesebb, mint 270e HUF.

Teljesen jó és racionális gondolat. Kompromisszumos ugyan a 30 Hz miatt, de bele tudnék rakni még 2-3 évet a laptopomba. Az egyetlen bajom: rettenetesen, már-már Handrási szinten vagyok márkafüggő. Törökben vettem magamnak egy Quicksilver fürdőgatyát 15 euróért (4700 forint), ami megtévesztésig hasonlít az eredetire, viszont a tudat zavar. Silányabb anyagokból készül, ez érezhetően előjön néhány heti használat után is, de önmagában az, hogy nem az igazi. Olyan, mint egy lopott Nintendo játék.

Ebben az esetben 30 Hz-et kellene néznem egy Dell monitoron. Sokszor próbálkoztam már azzal, hogy nem veszek márkát, de nem vagyok jó alanya ennek, és mindig, mindig megtalálom azt, hogy az miért silányabb, mint az eredeti, amit végeredményben úgy élek meg, hogy kidobtam 4700 forintot az ablakon. Szívesebben költök el háromszor ennyit, ha tudom, hogy több évig jó lesz.

Valószínűleg egyébként nem fogok egyetlen fillért sem elkölteni, maradok szépen 110 PPI-n, amíg az Apple elő nem jön a saját 4K kijelzőjével. Egyszóval 300 ezer forintot kiadni egy 30 Hz-es Dell monitorért nem adnék ki, akkor inkább marad minden így, ahogy van.