8 GB és az iGO esete

Viszonylag gyakori érv az, hogy a kb. 2 gigás iGO-t nem lehet feltenni a világ legjobb telefonjára, a 8 gigás iPhone 5c-re. Ezzel a kérdéssel nekem is szembe kellett néznem, amit szerencsére megtettem még akkor, amikor azt fontolgattam, hogy elég lesz-e nekem a 8-as telefon.

Én nem iGO, hanem TomTom használó voltam. Az iGO-nak csak a leánykori változatait ismertem, viszont a TomTom végül jobban tetszett. Ettől függetlenül a TomTom is egy rettenet szoftver, nálam eleve szét volt bontva az app kelet és nyugat Európára, úgyhogy Ausztria-Magyarország határainál mindig volt egy pont, ahol az ismeretlenben autóztam. (Nem tudtam kicsikarni belőlük egy kódot a teljes Európára, megvenni újra meg nem akartam. Amikor eredetileg vásároltam, nem létezett még a kombinált szoftver – a kedves felhasználó tehát feltolhatja magának.) De a szoftver UI és design is rettenetes, sosem szerettem használni, bár megszoktam.

De visszatérve: nekem nem létszükséglet az offline navigáció. Pontosan a 8 gigás vásárlással és az appok átnézésével jöttem rá, hogy ott ül a TomTom szoftver a telefonomon, pedig soha nem indítom el. Legutóbb mikor voltunk síelni? Két éve. Akkor kellett. Illetve tavaly nyáron megjártam svédet is kocsival, akkor jó használt vettem (meg persze a hangoskönyvnek, majdnem elfogyasztottam a teljes első Game of Thrones könyvet – elképesztően jó volt úgy vezetni, hogy hallgatok valakit angolul felolvasni egy könyvet sorról sorra).

Az esetek 98%-ában viszont olyan helyen vagyok, ahol van 3G/4G kapcsolatom és a navigációs ügyeimet megoldom Apple Mapsszel (amit egyébként imádok, főleg, hogy van belőle desktop app is, a Google Maps-et fel se tettem a telefonomra). A maradék 2%-ban pedig az a mitigációs stratégiám, hogyha ténylegesen megyek valami hosszabb útra autóval, akkor csinálok neki helyet, kikapcsolom a Photostreamet (1 GB plusz), áttöltöm a képeket és videókat, aztán felrakom, végül leszedem.

Big deal? Amennyit én használom az offline navigációt, egyáltalán nem. Amióta megvan ez a telefonom, még egyszer se fordult meg a fejembe, hogy szükségem lenne rá. Szóval, ja, 8 gigás telefonnal nincs offline navigáció, ha ilyenre van napi szinten szükséged, ne, ismétlem, ne vegyél ilyen telefont. Vagy még másképp nézve: ha offline navigáció kell napi szinten, az neked +45 ezerbe kerül a szoftver árán felül.

update: TG írja, hogy léteznek lightweight navi megoldások is, ahol mindig azt az országot (vagy országokat) rakod fel, amik kellenek, így igazán kedvező a 8 gigásoknak is, fél gigából bőven megvan. Biztos vannak más appok is, jó kotorászást.