Krumplipüré recept

Ma krumplipürét készítettem. Korábban megvettem boltban por formájában és forró vízben oldottam fel, de a mai naptól kezdve kizárólag kézzel fogom csinálni – ugyanis baromi egyszerű és nem igényel sokkal több munkát, mint a processzált, műanyag bukéjú kaja.

A hámozott krumplit negyedelve felrakom lobogó vízbe főni. Amikor már nagyon puha (beleszúrom a kést és mint a vajon átmegy), kiveszem, leszűröm, berakom egy edénybe, aztán egy krumplinyomóval egyszerűen szétnyomom. Ez egy elég száraz valami lesz így, viszont hideg vízzel óvatosan felöntve és kevergetve tökéletes masszát lehet csinálni belőle. Sózni is lehet, ki hogy szereti.

Ehran változata: a vízbe sok só, sárga főzőkrumpli meghámoz, megfőz, utána leszűr, majd az edényben közepes lángon kevergetve picit megszárít. Ezután jön az összetörés, de pici tejjel, majd a Robuchon-féle vonal: rengeteg vajjal keverés. Kézzel, semmiféle botmixert nem használva. Joël 70-80% arányban keveri hozzá a francia vajat, ha nem is ennyit, de sokat, mondjuk felesben keverhetünk bele. Csak arra kell vigyázni, hogy a krumpli ne legyen forró, ne olvassza meg a vajat. A vajból lehet francia vajat is szerezni Pesten kilós kiszerelésben.