Az új OS X Yosemite dizájnjáról

Ez a keynote tökéletesen mutatta be azt, hogy egy fejlesztőknek szóló konferenciát milyen és mennyi tartalommal kell megtölteni. Emlékeim szerint ez volt talán az első olyan WWDC keynote, ami az első másodperctől az utolsóig a platform fejlesztőinek szólt elsősorban. Az Apple egyre jobb és jobb lesz.

Annyi de annyi információ jött ki belőlük kettő óra alatt, hogy lehetetlen feldolgozni őket egyszerre, teljesen megértem azokat, akik a tegnapi keynote után sokkolva ültek a gépük előtt és csak egy-egy részletre koncentráltak. Én is próbáltam még itthon áttekinteni a dolgokat, de csak zsongott a fejem és nem tudtam mivan.

Ma az első bejelentett dologról, az OS X Yosemite designről néhány gondolat.

Jelentősnek pozícionált iOS 7 frissítés, ahol a fő vizuális elemek az átlátszó tejüveg, a Helvetica rendszerbetű (az első OS X béta óta nem nyúltak hozzá a Lucidához), és az ablakok elkülönítésére használt, megtartott, drop-shadow. Én iOS 7 alatt már nagyon megszoktam és megszerettem ezt a kinézetet, nagyon tetszik, hogy a tartalomtól függően kapunk valamilyen más és más hangulatot mindig. Most megkapom ugyanezt a Macen is. Nem hiszem, hogy zavaró lesz bárkinek egyébként, aki ismeri a webes iCloud appokat, teljesen hasonló élmény.

Érdekes, hogy a Microsoft már a Vistával már 7 évvel ezelőtt kísérletezett ezzel az átlátszó kinézettel – csak sajnos akkor még nem tudták jól megfogni – a végeredmény tömbös, csúnya, fura keveréke több dolognak.

Az Apple még azzal is megfejelte a dolgot, hogy a “grafit” színséma mintájára berakott egy fekete hangulatot is azoknak, akik alapvetően a sötét színeket kedvelik. Kérdésem viszont, hogy a Notification Center és a FaceTime alapból miért fekete?

Az ablakot bezáró gombsort is visszavették dizájnban, ráadásul szakítottak a hagyománnyal és a zöld gomb innentől az ablakmaximalizálás lett. (Én szoktam használni a zöld gombot akkor, ha egy Excel dokumentum valamiért kilóg a képernyőről és nem tudom átméretezni, akkor ezzel rántom vissza.)

Megmaradt egyébként az ablak fejléce finom átmenetes, sőt, a tetején még egy logikai pixeles fehér inner shadow is van, amit vizuálisan elhagytak, az a “metál” kinézet utolsó katonái a szürke feliratra írt fehér 1px drop shadow-val. A gombok, feliratok fehér alapon Helveticával írtak.

Nem járunk nagyon messze a valóságtól, ha azzal a feltételezéssel élünk, hogy minden maradt gyakorlatilag ugyanolyan, mint eddig, csak a skint rajzolták át benne. Érdekes, hogy Handrással a részünkről most nem volt akkora szörnyülködés a dolgon első ránézésre, sőt, kifejezetten tetszett már az iOS 7-tel bizonyított dolog. Az Apple nagyon érti azt, hogy lehet előrefelé menni és permanens vizuális forradalmat csinálni. A fanyalgás helyett inkább tanuljunk tőlük.