Botcsinálta fine dining

Ma esti menü borsófőzelék csirkecombbal:

Nem saját recept! Ehrantól hallottam az eredetit, a saját változat attól nagyon picit eltér.

Pontosan így csináltam: először is kifejtettem a borsót (nem kaptam fejtettet). Még aznap főztem egy húslevest, a maradéknak leszűrtem a levét és lefagyasztottam. Ma pedig jöhetett az érdemi rész!

A csirkét megmostam, besóztam, aztán nekiálltam a borsónak. Először is blansírozás. Amikor lobogott a víz, beledobtam a borsót, 3 percig hagytam rajta, utána leszűrtem és hideg vízzel leöblítettem. Közben egy másik edényben felraktam vizet, néhány szem maradék krumplit megtisztítottam, daraboltam, nagyon puhára megfőztem. Leszűrtem és beöntöttem a turmixgépbe, aminek hiányzik a teteje, ezért valamit mindig rá kell tenni.

Megtisztítottam egy fej vöröshagymát, illetve találtam még egy fiatal, dió fejnagyságú hagymát is. Kis vajon üvegesre fonnyasztottam a hagymát, a fiatal hagymát karikákra vágtam, hogy egészben maradjon és csak utána dobtam bele. Ez után jöhetett rá a blansírozott borsó, só, bors. Ezt egy picit forgattam magában, utána tettem bele a húslevest. (Ki kellett olvadnia, de gyorsan megvolt az is.)

Hogy mennyi ideig főztem? Nem tudom, de minimum volt fél óra, olyan szar öreg borsót vettem. Ráadásul majdnem elfőtt a húsleves, úgyhogy pótolnom kellett mindig egy-egy pohár vízzel. Időnként kóstolgattam, amikor már főttnek éreztem a borsót, levettem a tűzről. Egy merőkanállal a borsó kb. háromnegyedét, de inkább picit kevesebbet az összes maradék lével együtt belemertem a turmixgépbe, raktam hozzá még egy kanál vajat, aztán főzelék állagúra turmixoltam. Fűszereznem ekkor már nem kellett, de itt még lehet azon is állítani. A pürét összeforgattam a maradék borsóval és kész is lett a köret.

A csirkét egy teflon serpenyőben sütöttem ki. Aljára került egy kis olivaolaj, aztán 5 perc egyik oldalon, 5 perc a másikon, ha jók az arányok, kiadja!

Összegzés: a képen nem látszik, de a borsó nagyon összeállt, a csirkecombot viszont kissé nagy lángon csináltam, ezért szépen megsült kívül, de belül még mehetett volna, nem adta ki teljesen! Ettől függetlenül nagyon finom párosítás, nem nehéz megcsinálni (kicsit pöcsölős) és tényleg otthoni botcsinálta fine dining lesz a végeredmény.