X a bezárás

Teljesen nyilvánvaló, hogy ma egy ablakon elhelyezett X szimbólum az ablak bezárását jelenti. De vajon mikor terjedt el ez a GUI tervezésben? Windows 1.0? Tévedés! Windows 2.0? Nope. 3.0? Still not! Sőt, még a Windows 95-ben is csak a fejlesztés vége felé jelent meg! Íme egy screenshot egy 1993-as bétából:

No, akkor biztos a Mac hozta be először az X close szimbólumot. Nem nyert. Sőt, a Linux is csak kb. a Win95-tel egy időben kezdte használni. De még a minden GUI ősanyja Xerox felületén sem találjuk meg. De akkor hol jelent meg mégis először? Hát kérem, a legelső X, mint close szimbólum, az 1985-ös Atari TOS-ben jelent meg először.

És hogy miért pont X lett a close? Természetesen a japán kultúrához kell visszanyúlni, ahol az X és O nagyon is jelentéssel bírnak. Lauren Archer, aki a kérdést egy nagy posztban fejti ki, ezt írja:

Batsu (x) is the symbol for incorrect, and can represent false, bad, wrong or attack, while maru (o) means correct, true, good, whole, or something precious. Batsu and maru are also common hand gestures. Cross your arms over your chest for batsu, circle your arms over your head for maru.