Internet upgrade

Ezt mértem múlt héten itthon:

Gondoltam egyet a héten és felhívtam a szolgáltatót, hogy netet bővítsek. Igaz, hogy 2015. októberig van még hűségem és a Telekom csak netért fizetett 3151 forintos havi díja elég kedvezőnek számít, de a fenti érték kellően lassú, és nem tudok rendesen Twitch-et közvetíteni, meg egyáltalán, 2014-ben nem ehhez vagyok szokva, sőt. (10/100-hoz vagyok egyébként.)

Annyi háttér, hogy annak idején már próbáltam netet bővíteni náluk, de 15 megabitnél az istennek sem tudott több lenni (és csak 20 megabites csomagjuk volt, tehát az után fizetek). Úgy voltam vele viszont, hogy ez annyira szar, és eltelt közben egy év, hátha.

Telefonálni kezdtem.

Azt a választ kaptam, hogy 30 megabites csomagra tud felfuttatni, a rendszerben kidobta az adatbázis, hogy menni fog a 30 megabit (NB, tavaly is ezt mondták), 24 órán belül átkattintják. Fasza.

A net másnap délelőtt elment. Gondoltam, hogy háhá, most jön a 30 megabit! Négy óra elteltével úgy voltam vele, hogy ez már gáz, betelefonálok.

(Zárójel: volt egy 3G Wi-Fi modemem, amiben nyár elején vettem egy kvázi “unlimited” előfizetést, hogy bármikor tudjak nethez jutni. Ezt egy nappal ezelőtt lemondtam, SIM kártyát megsemmisítettem, mert ennek az ára havi 7 ezer forint volt. A boltban, értsd: Westend, mondom, WESTEND, nem volt SIM kártyájuk, hogy feltöltőset vegyek, ezért nem vettem bele semmit.)

Szóval nem volt semmilyen netem, csak ami a telefonból csordogált. A Telekom felvette a hibát, de volt olyan része is a beszélgetésnek, ahol a technikus egy másik szinten levő technikussal beszélt és közben megkérdezte, hogy nem gond-e, ha bekapcsol nekem zenét. (Azt válaszoltam, hogy attól függ, milyen zenét kapcsol be.)

Ennek a beszélgetésnek az lett a végeredménye, hogy hiba van és tudnak róla. Jeleztem, hogy kértem csomagbővítést, nem azzal függ-e össze, de megerősítették, hogy erről szó sincs. Mindegy, nem értek hozzá. Kaptam SMS-t is. Meg este 8 óra felé egy telefonhívást, hogy másnap jönnek! Szerelni! Tág intervallumban! Fasza.

Az ember megérkezett (először rossz címre ment). Mindegy, megmondtam neki minden kapukódot, az internet és közém nem állhat senki és semmi. Itt a testem!

Azt el kell mondanom, hogy annak idején már egy pontosan hasonló kanyart futottam, ugyanígy kijöttek, kérdőjelt formáltak a fejükből, aztán elmondták, hogy szar a kábel, messze van a központ, sok a stadion, kevés a lélegeztetőgép – csak széttárják a kezüket és tipli.

Ez az ember is mondta, hogy hozott új modemet. Mondtam neki, hogy tavaly mit állapítottak meg. Ezen a ponton már teljesen lemondtam arról, hogy lesz sebes netem itthon. (Általában minden egzotikus hiba végeredménye az, hogy eszközt cserélnek és minden ugyanolyan szar marad, mint volt.)

Végül kiderült, hogy ez másféle modem, nem ADSL, hanem VDSL. Eddig ezt senki nem mondta. Csodák csodájára működött a dolog, sőt, hozta a 30 megabites értéket is lefele.

Új energiamezőre léptünk.

Utána még rengeteg beállítgatáson meg szopáson kellett túlesni, amíg az általa Wi-Finek itthagyott dolgot ki sikerült iktatni, megpróbáltam persze AirPorton keresztül PPPoE-zni, eltűnt a NAS, lényeg a lényeg: egész délután szopás ment, míg végül összeállt a net és helyi háló itthon.

Errata: a kimenő mailjeim nem akartak elmenni. TLDR, kiderült, hogy a 25-ös default SMTP kimenő mail portot a Telekom egyszerűen SPAM miatt blokkolja. A Mail.app-ban egészen konkrétan ki kellett venni, hogy a default porton is próbáljon csatlakozni és kézzel kellett átütni így:

Még a jelszavam is be kellett adnom újra. Alattomos.

Hogy mi a tanulság? Semmi, mindenki tele van hasonló sztorikkal, itt viszont az a különbség, hogy az én DSL sztorimat, kedves olvasó, most végigolvastad. De végigolvashatnád ennyi erővel bárkiét, nem lenne jobb, vagy izgalmasabb. Az informatika ugyanis egy szuka, és fogalmam sincs, hogy emberek otthon hogyan tudják kitalálni, hogy a 192.168.1.10-re bedrótozott NAS-om hogyan tudott 192.168.168.168-as IP-re átállni. És ezt hogyan lehet átkonfigurálni? Megmondom a megfejtést: a laptopon fix IP címnek 192.168.168.1-et kell beadni és onnantól rá lehet már kapcsolódni.

Ilyet sem a közgázon, sem az IBS-en nem tanultam.

(Pedig jártam informatikára.)

Függöny.