Árak, csomagok, táblázatok

Most, hogy kijöttek a magyar hivatalos iPhone 6 / 6 Plus árak, előfizetések és konstrukciók, úgy gondoltam, érdemes picit számolni is. Eddig mindig úgy voltam vele, hogy független készüléket kell vásárolni az Apple-től, nekem az ilyen előfizetések meg hűségidők nem lehetnek érdekesek. De tényleg nem?

Idén elgondolkodtam azon, mi lenne, ha “olcsón” vennék új iPhone-t előfizetéssel és szépen fizetgetném a havidíjakat. Elvégre egy két éves periódusban viszonylag könnyen végig lehet számolni, hogy összesen mennyibe kerül a készülék: készülékvásárlás díja + havi telefonszámla két éven keresztül.

NB, nekem van mobiltelefon és csomag előfizetésem. A percdíjaim elég kedvezőek, de nem végtelen sok, viszonylag sokat is telefonálgatok. 2 gigás csomagot kapok hozzá, amit sikeresen ki is merítek minden hónapban.

A vizsgálódásaimat a Telekom csomagján néztem, ott is a legdrágább volt a legérdekesebb. (Ezt mindenki eldöntheti magának, de én pontosan tudom, hogy az 500 megás vicc LTE csomagok nem nekem valók.) Nekem a korlátlan belföldi beszélgetés való és a 3 gigás adatforgalom, vagyis Telekom terminológiában a Next XL. Ez havonta 20 ezer forintba kerül, amihez lehet választani egy kedvező árú iPhone-t és alá kell írni két évet. Vagyis két éven át minden hónapban egy 20-as lesz a korlátlan telefonszámlám 3 gigás csomaggal. Egyszerű.

Nekem általában 10 ezer forint körül szóródik a telefonszámlám havonta (csak előfizetés), ezért azzal a számmal néztem meg. Tehát a kérdés: független iPhone beszerzés az Apple-től (bocsánat: Handráséktól) és havonta átlagosan 10 ezer forintos számlák, vagy 2 éves hűséggel olcsóbb iPhone és mellette havi 20 ezer forintos telefonszámlák?

Először is nézzük meg a független árakat:

Tegyük mellé a Telekomos árakat:

Mindkét táblázat alján összeszámoltam a 2 év alatt telefonálásra elköltött összes pénzt. Ez áll ugye a készülék beszerzésének díjából és a telefonszámlából két év alatt. Itt már látszanak az összefüggések, de azért mellé lehet tenni azt is, ha megnézzük, hogy konkrétan mennyivel drágább a Telekom az egyes esetekben:

Igen, ebből sajnos jól látni, hogy a Telekom csomagját nem érdemes megvenni. De próbaképpen megnéztem a többi szolgáltató korlátlan díjait is, nagyjából hasonló a kép, csak máshogyan vannak tekerve a termékek. Szóval én arra számítok, hogy 6-10 ezer forint lesz a telefonszámlám az elkövetkezendő két évben, úgy pedig nem éri meg. Az érné meg, ha céges flottában lennék és kapnék kedvezményt ilyen készülékekre, az utcai árak nem jók. (Azért az is érdekes, hogy egy 0 forintos 4s készülék két éves havi 20 rugóval milyen sokba kerül.)

Én egyébként kvázi korlátlanul beszélek, azaz nem szoktam figyelni kivel mennyit csevegek. Több beszélgetésre nem vágyom, viszont ez jóval több, mint 150 / 300 perc, amit tipikusan adnak olcsóbb csomagokban. Ha meg túllépném, akkor jön a 30 bruttó forint fölötti számlázott percdíj. Ebbe még belegondolni sem merek, annyira rosszul vagyok tőle.

Még egy fontos szempont: az emberek alábecsülik a két éves hűséget, én nem. Most olyan csomagban vagyok, hogy bármikor fel tudom mondani, bármikor ki tudok belőle lépni. Független a telefonom, bármilyen országban, bármilyen szolgáltató bármilyen SIM-jét bele tudom tenni.

Milyen iPhone-t vásárolnék ezek után, ha ma kéne vásárolnom?

Néhány napja úgy gondoltam, hogy 160 nettónál többet nem érdemes készülékre kiadnom, ennek a sweet spotja jelen pillanatban a 32 gigás iPhone 5s. Ez lenne egy racionális döntés abban az esetben, ha nem lenne telefonom és vásárolni kellene valamit. De csábít a 60 FPS iPhone 6 mozgókép felvételi sebesség is. Az viszont erős árprémiumot jelent, nettóban 40 ezer, hogy felugorjak a 64 gigás iPhone 6-ra, vagy 70 ezer a 6 Plus. Méretét tekintve én is inkább a 6 Plus felé kacsintgatnék, ami nettót nézve is 227 ezer forint.

Ennyit nem szívesen költenék el egy készülékre, de az Apple üzenete világos: még jobb tech, még többért. Ha nem akarod ezt, vegyél 16 gigás 5s-t 146 nettóért, aztán 1-2 év múlva elég jó áron kapod majd a 6 Plust is. Szerintem egyébként ha nem lenne valamilyen oknál fogva telefonom, akkor valószínűleg ezt a modellt venném meg és nem akarnék latest tech-et vásárolni 227-ért.

Viszont szerencsére van telefonom.