Hungarian Interstellar

A 67P/Csurjumov–Geraszimenko üstökösre eljuttatott Philae űrszonda fedélzeti vezérlő és adatgyűjtő számítógépének szoftverét magyar fejlesztők készítették. Philae angol nyelvű Wikipedia szócikkéből:

The Command and Data Management Subsystem (CDMS) designed in the Wigner Research Centre for Physics of the Hungarian Academy of Sciences. The Power Subsystem (PSS) designed in the Department of Broadband Infocommunications and Electromagnetic Theory at Budapest University of Technology and Economics. CDMS is the fault tolerant central computer of the lander, while PSS assures that the power coming from the batteries and solar arrays are properly handled, controls battery charging and manages the onboard power distribution.

HVG: Magyarok fejlesztették ki az üstökösre leszállt Philae agyát

A sajtótájékoztatót megelőzően a projektben részt vevő magyar intézmények képviselői bemutatták a leszállóegység magyar fejlesztésű műszereit. Nagy János, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársa elmondta, hogy a kutatóközpont és az SGF Kft. szakemberei fejlesztették ki a leszállóegység agyát, a hibatoleráns fedélzeti vezérlő és adatgyűjtő számítógépet és szoftverét.

A szakember szerint rendkívül sok – a műszer alkalmazásának sajátosságából eredő – technológiai problémát kellett megoldaniuk: egyebek között figyelembe kellett venniük a rázkódást, a szélsőséges hőmérsékleti tartományokat, a kis fogyasztást, a kis súlyt és azt, hogy a berendezésnek akkor is működnie kell, ha probléma adódik.

A számítógép feladata akkor kezdődött, amikor a Philae szerda reggel levált a Rosettáról. A komputer irányította a landolást, az egység rögzítését az üstökösmagon, vezérli a mérőműszereket, kontrollálja az energiaellátást és a hőmérsékletet. A számítógép hozza létre a rádiókapcsolatot az űrszondával a mérési adatok továbbítására és a földi irányító központ parancsainak fogadására.