Holland gasztró

Nem mondhatnám, hogy a néhány napos tartózkodásom alatt megismertem a holland gasztronómia csínját-bínját, viszont tettem néhány megfigyelést. Először is azt, hogy elég csapnivaló a gasztró helyzet arrafelé. Az átlagember ebédre szendvicset eszik, vacsorára meg a népi nemzeti eledel kimerül a szafaládés krumplival, esetleg pörkölt-féle húsok sok hagymával összefőzve. Persze ezt is akkor, ha már nagyon ki akarnak tenni magukért. A hétköznapi emberek a hétköznapokat megoldja a mikrózható kajával.

Tényleg nem akartam hinni a szememnek, de az áruházak tele vannak előre elkészített kajával. Svédben is láttam hasonló dolgot, de korántsem ekkora méretben. Itt polc méretben lehet bármilyen melegíthető kaját vásárolni. Csapnivaló az egész, nem kóstoltam, de már ránézésre sem tűnt jónak. A Twin Peaks második évad elején levő kórház jelenet jutott az eszembe, ahol már pusztán a kajára nézéssel is elindul az émelygés.

Itt van egy ilyen polc:

Itt pedig az általam is készíteni szokott hagymás krumpli szalonnával:

Ez utóbbit nem tudom, ki képes ételnek elkészíteni. Vagy egyáltalán, mi abban a logika, hogy elkezdek serpenyőkkel készíteni ételt? Én ha már nekiállok, akkor simán végigcsinálom a teljes folyamatot a krumplitól kezdve.

A holland népi-nemzeti étel a magyar bélszínrolóra nem emlékeztető, de hasonló jellegű, közepén inkább massza-szerű, rettenetesen forró krokett. Ezt kivétel nélkül mindenhol mustárral, kis savanyúsággal és vajaskenyérrel szolgálták fel. Nem állítom, hogy megszerettem, viszont azt igen, hogy mindenhol ilyet rendeltem végül sörrel.

Vendéglátóink elvittek egy pancake-ező helyre. A holland vidék nagyon szép, az utak tükörsimák stb, a pancake pedig ott is pancake, csakhogy. Az okosság itt is az volt, hogy sajtot, sonkát, hagymát meg pörköltet, tükörtojást, ilyesmi feltétekkel lehetett kérni. Ez még eddig rendben is van, mindenki találkozott már hasonlóval itthon is. Viszont az, hogy a hollandok juharszirupot és porcukrot is öntenek a pörköltre, tojásra és szalonnára, utána pedig késsel-villával megeszik? Van baj.

Egyébként a vacsora után kinn az utcán ment a Fekete Péter nevű holland népi-nemzeti nekilódulás, ami nagyjából azt jelenti, hogy a télapó kísérője, Fekete Péter megy az utcán, a gyerekek rohannak utána és kiabálják a nevét. Állítólag nagy nemzeti kérdéseket okozott a közelmúltban, hogy nem túl diszkriminatív-e ez az egész, megosztó kérdés, végül azt hiszem az lett belőle, hogy kékre átkeresztelték Fekete Pétert.

Mire én benyögtem a vacsoránál, hogy “sötétkék”.

És itt ér hirtelen véget a történetünk.