Otthoni médialejátszás (sokadik rész)

A Popcornra annak egyszerűsége és kényelme miatt egészen rászoktam. Egy gond van csak vele: teljesen megbízhatatlanul működik, ráadásul olyan szinten szaggat a film első negyedénél újabban, hogy komolyan fontolóra kellett vennem a tartós használatát.

Úgy döntöttem, hogy újra megvizsgálom az otthoni médiatárolás és fogyasztás kérdéskörét. Kipróbáltam több mindent, végül az alábbi setupot raktam össze meglévő anyagokból:

A régi laptopom lett a Plex média kiszolgáló, erre kapcsolódnak fel a kliensek, például az Xboxra is telepíthető Plex. Ezen megy a lejátszás akkor, ha tévén akarjuk nézni, de elérhetők a filmek iPadről, vagy iPhone-ról is. Ennek akkor vettem nagy hasznát, ha valamelyik filmet meg kellett szakítani, és később, mondjuk ágyból, folytatni akartam.

Korábban is kísérleteztem Plex-szel, de akkor olyan alapvető dolgok nem mentek, hogy mappába bedobott új sorozat epizódot nem vette észre még force reload után sem. Most úgy tűnik, hogy ezek megoldódtak, feliratokkal sincs gond, szerintem az Xbox-os kliens teljesen jó, illetve nagyon kényelmesen át tudom venni iPadről a filmet (miközben akár a nappaliban mást néznek).

A teljesítmény is nagyon bejött maximális bitrate mellett is folyamatos a lejátszás, rendesen felparse-olja a libet. Az egyetlen nagy hibája a dolognak, hogy valami öt dolláros előfizetést erőltetett rám, amennyiben Xbox klienst akarok használni. Kipróbálni kipróbáltam, ment is minden. Ha tényleg ez az ára a tökéletes fogyasztásnak, akkor marad a dolog.

Szerintem egyébként rémes UX a dologban, hogy a setup olyan szintű embereknek van kitalálva mint én, aki már látott ilyesmit, nem pedig olyanoknak, akik vesznek három dobozt, azt menjen magától. És még nekem is keresgélnem kellett a fórumokon ahhoz, hogy kiderüljön, hogy hiába klikkelek az update gombra, van valami Plex Connect nevű release branch (!), ami akkor jelenik meg, ha a useremhez hozzárendelik azt, hogy rendben megérkezett a payment, és ilyenkor az advanced optionsben levő stable branch-ból (!) már ki lehet választani a Plex Connect branchet, miutánvégett fel tudjuk frissíteni a szervert arra, amit már megeszik az Xbox kliens.

És abban is biztos vagyok, hogy ennek a felfedezése olyan véletlen volt, mint egy-két meredek helyzet a Crossy Roadban.