Billentyűzetkombinációk megjelenítése írásban a helyes Unicode karakterekkel

Valamelyik nap szükségem volt a kurzormozgató nyilak elhelyezésére dokumentumokban, aztán rájöttem arra, hogy érdemes inkább összeszedni a “proper” Unicode karaktereket. Következő kérdés: több módosítóbillentyű lenyomásakor mi számít helyes (canonical) sorrendiségnek? Shift-Cmd-Opt vagy Opt-Cmd-Shift?

Ha megnyitjuk a System Preferences – Keyboard – Shortcuts menüben levő App Shortcuts szekciót és ott a + jelre kattintunk, tetszőleges billentyűzet parancsot kipróbálhatunk, ha belekattintunk a Keyboard Shortcut mezőbe.

Innen ugyan közvetlenül másolni nem tudunk, de ki tudjuk az ott megjelent karaktereket draggelni valahova. Szerencsére a canonical sorrend is helyesen jelenik meg, azaz: Ctrl-Opt-Shift-Cmd, vagy még másként ⌃⌥⇧⌘ Ha tehát egy billentyűzet kombinációt akarunk megjeleníteni írásban, helyesen járunk el, ha ebben a sorrendben írjuk a billentyűt, pontosan ugyanúgy, ahogy a keyboardon is szerepel, nagy betűvel, azaz például:

⌥⌘A

Bátorítanék mindenkit, hogy ezeket a karaktereket tegye a Character Viewer recent listába és amikor valakinek üzenetben billentyűzetkombinációkat kell írni, akkor a helyes canonical rendben, korrekt formában tegye.

Végeredményben összeszedve:

balra nyíl
jobbra nyíl
le nyíl
fel nyíl
Control
Option (gyarmatokon Alt)
Shift
Cmd
Caps Lock
Return (és nem Enter)
Enter (Macen fn-Return)
Enter (deprecated)
Backspace
Tab
Esc (ritkán használt)

mindez így néz ki egy rendes számítógépen