8 gb állapotfelmérés, 2015 nyár

444 napja, 1,2 éve használok exkluzívan egy 8 giga tárhelyű sárga telefont. Amikor elkezdtem a kísérletet, úgy voltam vele, hogy van egy hipotézisem, elkezdem csinálni, aztán majd meglátjuk. Ennyi idő után azt tudom mondani, hogy voltak jó elemek ebben a hipotézisben, de a gyakorlat mást mutat.

Háttértár

Ami jó: nem szemetelem a telefont, szinte minden appról és app által letöltött dologról pontosan tudok, kézzel vezérlem. Nincs rajta semmi, csak amit tényleg használok. Két homescreenem van, sose volt több. Nagyon kevés appot teszek fel, rendszeresen törlöm, ami nem kell.

Ami rossz: offline navi nem fér fel, fotó jellegű cloud szolgáltatások ki vannak kapcsolva, mindig tölteni kell a képeket róla (hetente szoktam), nincs Messages history, mivel azt is törölni kell elég sűrűn, nem nagyon fér el szinte semmi nagyobb, ha igen, akkor is le kell törölni használat után, a rendszeresen dagadó “Other” mappa miatt időnként restore-olni kell.

iPhone 5c

Ami jó: nagyon tetszik a mérete, kompakt, jó konstrukció, a gyári tokkal elnyűhetetlen, tökéletes 2 éves gyerek kompatibilis eszköz, nem kell rá vigyázni. Minden alap dolog megy rajta, elég gyors is, szép a kijelző, remek darab, imádom.

Ami rossz: nincs benne Touch ID, nincs benne lassítás (ez nagyon kellene!), nincs benne 60 FPS videó felvételi mód.

Nézzük a telepített appjaimat:

A felső három sor a gyári, nem változtattam, a “Navigation”-be viszont beleraktam pár extrát: Google Maps szükséges volt, Waze szintén (ezzel megyek itthon), illetve Find my iPhone is elfér ott még. Alsó sorok:

Twitter, Instagram, Apple Music (ezt használom), Voice Memos, Slack (ezen kommunikálunk az appomat fejlesztő teammel), HipChat (céges ugyanez), 1Password, Strava (bicaj, remek cucc, Nike+ törölve), Phone-Mail-Safari, Podcasts (csak az van fönn, amit hallgatni fogok).

Második képen: Extras (ide rakom az Apple nem használt vackait), FaceTime (használom, bár nem mindig innen indítom), iBooks (ritkán), Health (soha), Nest (vettünk, bár ezt letörölhetném), Skype (EPAM céges,azóta csak akkor indítom, ha kell valami onnan, vagy valakit hívni akarok), Vine Kids (a gyerek mindig ezt indítja el), Dropbox (nélküle nem menne a 1Password sync, időnként jó előtúrni is dolgokat), Translate (gyakran keresek valamit), Alto (az egyetlen aktuális játék, ráadásul most kapott jó nagy content frissítést is), Speedtest (időnként mérek) és végül a saját appom, amit még nem akarok megmutatni.

Korábbi állapotfelméréseim: 2014. július, 2014. december

Összességében: ha ma kéne vennem új telefont, gondban lennék. Nem szívesen adnék ki 100 ezer forintnál többet, Android platform meg nem vonz. Mindenképpen megvárnám az őszt, hogy kiderüljön, jön-e 4 inches méretben új készülék, ha az Apple folytatná az 5c sorozatot modern belsővel, az lenne az ideális (jó áron!!). Az 5s nem tetszik annyira, bár lehet, hogy egy ilyen 32 gigásba fektetnék be végül, de annak az ára per most 230 bruttó, elmennek ezek a picsába.