Pluto by Moonlight

NASA: “In this artist’s rendering, Pluto’s largest moon Charon rises over the frozen south pole surface of Pluto, casting a faint silvery luminescence across the distant planetary landscape.”

Hogyan festene, ha a New Horizons le tudna szállni a Plútón? Most nagyjából úgy, mint ahogy kinéz a fenti képen. A nap húsz éve nem volt látható ezen a déli ponton és további 80 évig nem is lesz. Az összes fényt a csillagok és a Plútó legnagyobb holdja, a Charon adja. Ha ott lennénk a felszínen, hétszer nagyobbnak látnánk ezt a holdat, mint a sajátunkat. A bolygó felszíne jeges-havas, sötét, de nem annyira, hogy ne tudjunk tájékozódni.

És hogy miért nem lehet a Plútón leszállni? Elképesztően messze van innen, a kommunikációs turnaround kb. 10 óráig tart. Ráadásul egy űrhajót oda kell tudni juttatni megfelelő sebességgel, aztán le kell tudni fékezni is. Ez a mostani szonda olyan gyorsan megy, hogy 9 év alatt ér oda, de ha olyan sebességgel menne, hogy le is tudjon szállni, akkor 33 évig (!) tartana az utazás. Arról nem is beszélve, hogy a lander missionök elképesztően alacsony hatékonyságúak, a Marson is valami 30%-os a success rate.