Hogyan kell jó pitch prezentációt készíteni?

Andy Raskin írt egy jó kis posztot arról, hogyan lehet jobb pitch-et készíteni. A mondandójának alapja Elon Musk Powerwall előadása, ami mellett anno én sem mentem el poszt nélkül.

Raskin elég nagy ágyúnak számít a startup világban, A-listás befektetői cégek szokták felbérelni, hogy rázza gatyába egyik-másik tyúktojásukat marketing oldalról. Szerintem is érdekes volt amit írt, és biztos lehet is egy csomó mindenre használni azt, ahogy ő felbontotta Musk prezentációját, viszont én emlékszem, hogy engem milyen hatás ért, amikor megnéztem először.

Háttér: Musk Powerwall prezentációja gyakran hivatkozott dolog a neten. Mindenki oda van érte, meg vissza. Amikor megjelent, akkor is ez volt az általános vélekedés. Mielőtt megnéztem volna, én is ilyeneket olvastam. Aztán nekiálltam bekészülni, hogy nehogy leégjen a hajam, amikor megnézem.

Az első öt perc után igazi WTF arckifejezésem volt. Musk előadásmódja meglehetősen sutának tűnt. Semmi feszes tempó, furán adja elő, nyalogatja a száját, nem volt az az érzésem, hogy egy pontos delivery-t látnék. Egyébként Raskin is kiszól erre hasonlóan: “Musk’s delivery isn’t stellar. He’s self-conscious and fidgety.”

Szóval én kb. a feléig semmit nem éreztem. A prezentáció felépítménye és az előadást egyáltalán nem tartottam jónak. “Ettől van oda mindenki?” – gondoltam magamban. De persze tovább néztem. A felénél jött a marketing rendervideó, amitől kb. viszolyogni kezdtem, annyira ergyának tűnt.

És innen volt izgalmas. Musk először is elmondta, hogy ha hátranéznek, akkor ott a Powerwall a falon. Ja, és nyár végén szállítani is fogják. (Ez egyébként hasonló az Apple-höz: amikor van mit mondani, akkor mondják. Soha nem évekkel előre, vagy úgy, hogy nem belátható még számukra sem, hogyan adja majd ki.)

Utána pedig bemutatta a Powerwall ipari testvérét. Aztán mintegy mellékesen megjegyezte, hogy az egész esti áramfogyasztást erről szolgálják ki. És itt vágták rá a backstage kamerát, amint megmutatta a mérőt, hogy az elektromos hálózatot valóban nem használják. Ez volt számomra az agyeldobás és ettől éreztem én is mesterinek a prezentációt. Mutatja is, igaziból.

De ezt is tetézte még azzal, hogy elmondta, azzal fűtenek most este, amit nap közben töltött az elem. Ez volt nekem az igazán kerek, mert úgy éreztem, hogy amit megmutatott, meg amit elmondott, összeállt valamivé, és már láttam is, hogy semmi másra nincs szükségem, mint egy ilyenre, meg néhány napelemre és onnantól nem kell majd áramszámlát fizetnem.

Musk a gondolatmenetet ezzel a mondattal zárta:

“This whole night, everything you’re experiencing, is stored sunlight.”

Aztán vágott mellé egy ilyen fejet:

Mint aki megmutatott most valamit. “Nem rossz.” Obama “NOT BAD” mém rajz. Nekem ezért működött a végére a teljes prezentáció. Az elején felépítette azt, amit a végén megmutatott.

Egyébként 2016 közepéig eladtak előrendelésben minden Powerwallt, őrületes jó biznisz lesz belőle, pedig a Forbes kiszámolta, hogy Amerikában 2,4-szer lesz így drágább áramot venni, és ez az egész egyelőre a gazdag emberek “go green” játéka. (Most attól javaslom tekintsünk el, hogy egy forradalmat nem a nulladik évben kell megnyerni.)