Mi az az RSS feed, és mire jó?

Az internet egyik kényelmetlensége, hogy minden nap el kell látogatnunk valamelyik kedvenc weblapunkra, csak azért, hogy megtudjuk, aznap sem frissítette a gazdája. A netező másik kényelmetlensége, hogy rengeteg érdekes weblap van már, amit követni szeretnénk. Minél több van, annál kisebb az esélye, hogy naponta végig fogjuk ezeket mazsolázni.

Erre a problémára találták ki az “RSS feed” vagy röviden csak “feed” technológiát.

Úgy működik, hogy a “hírolvasó” programunkba (ami gyakorlatilag egy ugyanolyan alkalmazás, mint bármilyen más program a gépünkön) beledobjuk az általunk követni kívánt oldalnak RSS címét – vagy egyszerűbben kifejezve a feed-jét, aztán minden alkalommal, amikor megnyitjuk a hírolvasót, megkapjuk az általunk követett weblapjaink friss bejegyzéseit.

Előnye, hogy azonnal tudjuk, ha valami történt, hátránya, hogy csak a cikk grafikától mentes, “nyers” változatát olvashatjuk az adott weblapnak, sokszor még azt sem, csak a címet. A feed olvasóból viszont egy kattintással megnyithatjuk az olvasott tartalmat eredeti formájában egy új böngésző ablakban.

A feed olvasásnak az a borzasztó kényelmes előnye, hogy akár több száz weboldalt is követhetünk egy központi helyről. Az olvasási szokásait mindenki magának alakítja ki. Nincsenek általános szabályok, mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogyan és milyen időközönként szeret informálódni, vagy egyáltalán mit tekint információnak.

Gyakran frissített weblapokat, mint például az Index, vagy Origó teljesen felesleges feedből olvasni, hiszen naponta rengeteg új bejegyzést tesznek fel. Ezeket a weblapokat célszerű böngészőből látogatni. Megint más dolgokat, mint például az Instagram, Twitter vagy Tumblr dolgait megint fölösleges RSS-ből követni, célszerűbb inkább azokon az alkalmazásokon belül.

RSS-ben leginkább a ritkán frissített, érdekes dolgokra érdemes feliratkozni, akár értesítőnek használni.

Merre kezdjünk?

Keressük meg a “hivatalos” logót valamelyik weblapon és kattintsunk rá, vagy másoljuk be a címet valamilyen RSS hírolvasó szoftverbe (van belőlük egy pár):

feed-icon-28×28.png

Én RSS olvasónak vbali kíváló ReadKit Maces szoftverét használom.

Az oldal utolsó frissítése: 2013. augusztus 18.