Az igazi kispálya

Avagy: fejlesszünk webes szolgáltatást egy hétvége alatt!
Avagy: Verhás Péter az Indexben annak idején egy hétvége alatt írt chat klienst.

Sztahanovon olvastuk, hogy a Blogteresek megcsinálták a magyar digg-et linkter név alatt, aztán itt a másik a pixel-by-pixel digg.com lopású internetmedia. (Közösségi bookmark szolgáltatás, aki nem ismerné — van ilyen?) Egy nagyon érdekes korban élünk. Érdemes felfigyelni a Sztahanov post kommentjeiben egymást gyilkoló digg-klón implementálókat. Először a linkteres arc jajjdul fel:

én nagyon inkorrektnek tartom azt, ahogy Márk ezt az egészet megcsinálta, lassan 3 hete kommunikálunk a blogteren és lényegében egy-az-egyben átvette a kommunikációs üzenetünket

Az igazi lol csap belénk! De még ha eredeti ötlet lett volna! De nem! És még így is! Ezután izgalmasnak nem mondható PC nyilatkozatok ide-oda, majd valami olvasó felhívja a figyelmet arra, hogy az internetmediasok egy csomó “elgépelt” domain nevet jegyeznek. Kinek mi köze hozzá, gondolom magamban, nem így Márk, aki szépen megindokolja nekünk:

Egy kanadai magánszemély van mögöttük, a viszonteladónk pedig egy luxemburgi cég. Ha szeretnéd felvenni velük a kapcsolatot, hogy megtudd, mi a szándékuk a domainekkel (megjegyzem, hogy van más néhány tucat hasonló bejegyzett), akkor meg tudod kapni, ha felhívod az adminisztációs kapcsolattartó (azaz az EUROMARKNET KFT.) telefonszámát.

Szemembe tolulnak a könnyek! Folytassuk a vizsgálódásunkat a linkter-en, ahol látom megjelent a címlapon, hogy linkter has been digg’d! Az, hogy kik nyomtak rá, talán nem is annyira érdekesek, mint a kommentek:

I belive you mean that a Hungarian rip-off of Digg has been launched. You guys should talk with the guys from yigg.de

És így van. Yigg.de, a német digg und so weiter.

Bezzeg a Newsvine-t nem rippeli senki, pedig ott aztán gyűlik a content, remekül. Elég csak azt beütni, hogy newsvine.com/tennis — és lőn! Hol van ehhez képest a Yahoo! Tennis? Egyébként én is sokat böngészem a digg-et, a linkjeim jó része onnan származik, csak az zavar, hogy a fele technológia, bár talán az nem is baj. A többit a newsreaderemből kukázom, elég nagy redundanciával. Érdekes ez egyébként? Az interneten vírusszerűen söpörnek végig a túlélésért harcot folytatott, rövid életű mém-linkek.

Az igazság az, hogy kell egy kritikus tömeg ahhoz, hogy valaki megcsináljon egy szolgáltatást, ami mém-szerűen végigsöpör a neten és mindenki átveszi. A Google ilyen. Lehet, hogy előtte is használták ezeket a dolgokat, amiket ők a Gmail-lel előhoztak, de nem terjedt el. Ők fingtak egyet, hopp, a jóság szétterült. Magyarország kis ország. Lemásoljuk az ötleteket szépen, és a dizájnokat. (Kreatívabbak csak az ötleteket.)

Hány angol nyelvű link aggregátor van, hány? Mostanában a blog postok alatt egy faviconnal lehet seedelni a különböző szolgáltatásokba és ez így is van jól. Itt lesz három digg két nap alatt, what gives? Én egyébként csak azt tartom illetlenségnek, hogy levették a digg dizájnt pixelre. Ez kispálya. Mint ahogy az is, hogy hazánk meghatározó közéleti lapja, az ÉS dizájnja is egyértelmű lopás.

Szedjük össze magunkat.

Függöny.

12 hozzászólás

Nes

Komaba ajulas elott a sztahanovot, majd a webkettot olvasva arra gondoltam, hogy megnezem a plastikot, mert hatha… es igen. Holnap megyek lottozni jol.

Ha mind csak rip-off akkor minek kopkodni 1iknek a masikra, en ezt nem ertem. Persze ertem, hisz mind1ik felti a beveteli forrasat stb.

En annyira nem tartom hude jo dolognak hogy van x fele digg clone mert nincs kedvem x mennyisegu ugyan arra a technikara epulo oldalt megnezni, hatha ott van uj.

Van ugye a zoomr. A srac lerippelte a flickr api-t, rakurt 1-2 geek dolgot aztan hadszoljon. Nem tartom tulsagosan magasra az ilyen szintu ‘fejleszteseket’. Talan fel kellene ezeket ruhazni valami kulonlegessel, valami olyannal amivel kiemelkedik a tobbitol, ujat nyujt. -> kiszarja a web3.0-t

Trofimov

Nézd, szerintem az, hogy ezek magyar nyelvűek, sok embernek meghatározó újítás.

Kétéltű

Ugyanez volt a helyzet a Milliondollarhomepage.com esetében is. Volt belőle két magyar másolat is egy hónapon belül.

alpi

“Easter Egg” is van, úgy látszik:
0. Elindít Firefox
1. Megy http://linkter.hu/
2. Keres (CTRL-F) ‘digg’
3. Kattint keresősávon”Összes kijelölése”
4. Csodálkozik

birka

áhh. Az a baj, hogy ez tényleg kispálya, angeldaynek igaza van.
Ennél sokkal előbbre kéne gondolkozni. De nemmegy.

Ma egy mezei web2user simán ezeket használja:

– Gmail
– Del.icio.us
– Flickr
– Vmi newsreader (mondjuk netvibes.com)
– WiW
– Freeblog/Blogter/etc., ha blogol
– Vmi chat

Hát ez sok. Ráadásul sok embernek (nekem is) kettő kompjúteren kell okoskodni, szerencsére nekem mind2 felett hatalmam van, de vannak olyanok, akiknek a company computer felett csak user jogaik vannak.
Csináljon már végre valaki egy oldalt, ami ezeket a szolgáltatásokat egyszerre nyújtja / be lehet őket kötni. Google Desktop Online vagy vmi hasonló.
elentem, már az egészet kitaláltam, csak megcsinálni nem tudom.

Mer ugye, a web, mint platform.

prospero

jól elcsesztük, ha csak ez jött le itten is, hogy ez egy lol-lenyúlás…

ennyit a több havi igyekezetről, ezért borultam ki a sztahanovon -is, mert az a szakma, ahol a kispályás igyekezetet összemossák a kísérletezéssel, szóval az még önmaga is beginner

amúgy igazatok van, nem túl jól jöttünk ki a dologból, de majd csinálunk mást és higyjétek el elég komoly saját ötleteink vannak

hajrá kísérlet, vesszenek a kispályások :-))

én vagyok Verhás Péter

Verhás Péter nem csak egy hétvége alatt írt chat klienst, de ő maga volt a chat kliens és többen megesküsznek, hogy látták egyszer elszállni úgy, hogy a hátán még egy NULL pointer exception-t is vitt!!!