A frustrated user

Héftő délután felhívott egyik régi csoporttársam, Oszvald. Azt mondta, hogy elbaszta a laptopját és a segítségemet kérte. “Mi történt?” kérdeztem tőle, mire elmesélte, hogy elromlott a Compaq gépe és az egyik rokon adott neki egy Gateway laptopot kölcsön. Erre felinstallált egy vírus irtót, aztán az előre feltelepített Norton Antivirust szedte le, újra kellett indítani a gépet és utána a rendszer azzal a boot-screennel jött föl, hogy “boot with last known configuration” meg “safe mode” (emlékezetből írom ezeket).

Lehet, hogy nem is ezek a feliratok voltak, lényeg az, hogy nem tudott másra bökni, mint arra, hogy boot with last known, aztán azóta nincs net. Chello ügyfélszolgálaton lógás egész délelőtt, aztán az összes tudás az volt, hogy töltsék le a hálókártya drivert, vagy keressék meg a Gateway diszkeket és arról rakják újra a drivereket. Lemez nem volt meg ofkoz, net nincs, bummer. Ezen a ponton jöttem a képbe én.

Nem tudtam csinálni semmit, felhívtam fds-t, ő se tudott csinálni semmit. Oszvald megkért, hogy otthon töltsem le neki a drivert, ezt megtettem. Felrakta másnap, az internet továbbra sem működött, otthonról felhívták, hogy a CD-ket sem találják.

Mi ebből a tanulság? Minden jó háztartásban legyen csavarhúzó-zseblámpa-forrasztópáka. A nagymutter legyen szakképzett MVU (most valuable user). Registry hierarchia, és a fontosabb node-ok felidézése fejből esténként TV híradó helyett, cmd.exe egyes utasításainak vasárnaponkénti mantrázása a budaörsi templommal szemközt. Kakas vérének folyatása éjfélkor a laptop nyílásaiba, hibernáció 2001 és 2007 között. Izgalmas screenshotok és béták tanulmányozása, álmélkodás, a zöld-kék-szájen színkombinációkon, glossy felületek szokása.

Függöny.

8 hozzászólás

drgonzo

Az nem lehet gond, hogy a UPC macaddress alapján authentikál? És ha más a gép, más a hálókártya ergo a macadress is.

Sviat G

Velem is történt ilyen Windows installnál és újra kellett húznom, hogy újra legyen netem.

Nai

Egyalatlan jo volt a halokartya driver? Nem volt kis sarga felkialtojeles bizbasza? Attol, hogy felrakta, meg lehetett hibas.

iGor

Mi ebből a tanulság? Vegyen egy Macet, vagy szerezzen be olyan rokonokat, akik a Pc halálozása esetén Macintosh-t adnak kölcsön.

(Mindkét nővérem foglalt éppen, de majd szólok ha már nem)

EdBoy_WW

Mi ebből a tanulság? Titkold, hogy experienced user vagy. Nekem már késő.

nohab

“Titkold, hogy experienced user vagy.” – Ez a megoldás, ha az ember némi nyugtot akar.

A tanulság meg ismétcsak az, hogy az ember vagy maga szív, és akkor belefuthat egy ilyesmibe. Vagy “szolúciót” vásárol, és ilyen problémáival nem ismerőseit basztatja, hanem a tech supportot.