Personal finances – első rész

Egyszer valakit megkérdeztem arról, hogy ő milyen módon track-eli a személyes pénzügyeit. Hova könyveli el, mire költ, hogyan tervezi a kiadásait, egyáltalán hogyan menedzseli az életének ezt a részét. Egy étteremben voltunk egyébként. Az illető azt válaszolta, hogy nagyon egyszerűen. Hó elején megkapja a fizetését, aztán amennyi a bankszámláján van, annyit tud költeni. Persze ide az is beletartozik, hogy ha nem költi el az összes pénzét, akkor a jövő hónapban gyarapodik a számlája és akkor mondjuk többet tud költeni stb. Ezen túlmenően sok olyan illetővel találkoztam (kimondom: nőkkel), akik azért nem track-elték a személyes pénzügyeiket, mert akkor látták volna, hogy mire milyen sokat költenek és ezt ők nem akarták.

Both reasonings are just plain wrong.

(folyt. köv.)

16 hozzászólás

exSceptic

várnék a témakörben releváns letölthető excel temlate-et. avagy hogyan track-elsz te?

LLam

Ez a topic kifejezetten izgatja a lelkem. Mikor folytköv? (Te/ti is megtervezed/itek, hogy mit fogsz/tok megvenni? aka wishlist/vágy(om rá)lista? merén ja. 🙂

Zeusz

Egy időben exceltáblát építettem, ami heti bontásban működött, mindenféle fasz függvényekkel, és láttam pl, hogy mennyit költök kajára hetente, és a fene egye meg, már megint túl sokszor voltam kínaiban ezen a héten.

Aztán egyszer abbahagytam. Azóta nem hiányzik. Mivel állandóan gyűjtök valamire (most éppen El Camino-Macintosh-kisebb chopper a lista), ezért igyekszem nem szórni a pénzt, de persze csak mértékkel igyexem spúrnak lenni. Nálam ennyi a nagy personal finance tracking.

Fuji^

Igen, 2000 óta használom, gyakorlatilag minden nap. Money/Quicken nem jön szóba a platform miatt. Milyen jellegű irományra gondoltál? Esszé-szerű, vagy csokorba szedett gondolatok, miért jó nekem a GnuCash?

tbs

Fuji^: engem konkrétan egy rövid szösszenetben érdekelne a véleményed szerint általa elért pénz-visszaforgatási hatékonyság növekedéséről és vezetésének módszeréről.

geri

Az eredeti kérdésre válaszolva: Az Excellel már én is próbálkoztam, de megölt. Ilyen szinten semmi értelme.

Azután adaptáltam a szüleim kockásfüzet-módszerét: beírtam minden kiadást és bevételt (dátum, tétel megnevezése) egy füzetbe, a számlákat, bizonylatokat meg mappában gyűjtöttem. Still sucks: még ez is túl sok energiabefektetést igényel.

Rontja a helyzetet, hogy albérlőm is van, tehát könyvelni kell a lakbért, a felezendő rezsitételeket, nem is beszélve esetleges céges ügyekről (családi BT): az külön mappa, bár ott szerencsére csak a könyvelőm ír, és mondja meg, mi mennyi.

Azt hittem, a számlamenedzsment teljes elektronizálása megoldja majd a dolgot, de nem, a bankom netes felülete rettenetes.

Gondoltam, egyszerűsítek. Endlösung: összeadtam a havi bevételeim, levontam belőle a fix kiadásokat meg a tervezett megtakarítást (hosszú távú középtávú deposit), a maradékot meg felosztottam négy felé, és annyi zsebpénzt veszek fel minden hétfőn a kártyával.

A füzetbe már csak az megy, amit feltétlenül fel kell írni. És boldog vagyok.

Fuji^

tbs: A “vezetésének módszere” pofonegyszerű: kettős könyvelés. A hatékonyságról: mint sok mindennek, ennek is csak akkor van értelme, ha 100%-osan csinálod, azaz minden tartozást/követelést lelkiismeretesen könyvelsz. Én azért kezdtem el használni, mert az egyetemi évek alatt nem jöttem ki az ösztöndíjból és az alkalmi bevételekből. Mivel a bevételeket nem volt egyszerű növelni, a kiadásokat kellett csökkenteni. Na igen, de a klasszikus “hova folyik el a pénz” kérdésre a választ csak úgy kapod meg, ha nekiállsz és mindent könyvelsz. Emiatt az első hónapokban felesleges időpocsékolásnak tűnik az egész, minden kézzelfogható hasznos eredmény nélkül. Két-három hónap után viszont felfedezed a trendeket, jól beazonosíthatóan megvizsgálhatod a kiadásokat. Az én esetemben pl. többet költöttem kajára, mint albérletre, és kiugróan magas volt pl. a szórakozásra fordított pénz aránya. Elkezdtem otthon főzni, és havi max. kétszer moziba/szórakozóhelyre járni, alkoholt nem fogyasztani, és következő hónapban máris jelentősen jobb volt az anyagi helyzetem. De a napi rohanásban rendes könyvelés nélkül csak találgatni tudtam volna, hogy vajon az albérletem túl drága-e vagy túl sokat költök-e pl. tömegközlekedésre.

Aztán így maradt, szeretem egy pillantással áttekinteni, hogy “mire folyik el a pénz”, és elzárni a feleslegesnek ítélt csapokat. Pl. telekommunikációs és banki költségek vizsgálata után szolgáltatási csomagot ill. bankot váltottam, olyanra, ahol az irányszámok egyeztek azzal, amit a költségek csökkentése céljából maximumként meghatároztam az előző hónapok adatai alapján. Rezsiben túl magas volt a fűtés, hát nyáron újraszigeteltem a nyílászárókat. Következő télen egyharmaddal kevesebbet költöttem fűtésre. Satöbbi.

Összességében elmondható, hogy a könyvelés nem fogja varázsütésre rendbe tenni az anyagi helyzetünket. Viszont ad egy eszközt a kezünkbe, amivel mi magunk elkezdhetjünk rendbetenni az anyagi helyzetünket.

A könyvelés segítségével megtakarított pénzünket pedig Macintosh hardverre költhetjük. 🙂

Arp

10-től 13 éves koromig kockás füzettel nyomtam. Utána évekig olyan csórók voltunk hogy nem volt mit vezetni 🙁
Aztán ahogy elkezdtem bankban melózni, sosem tartottam magamnál készpénzt, nehogy elköltsem láthatalan faszságokra. Max 1-2 rugót tartok magamnál, kajára. Ha valami nagyobb cuccot veszek akkor azt kártyáról. A tranzakciók pedig megjelennek a számlakivonaton, elfogadási hellyel, tehát ebből be tudom lőni hogy mit is vettem. De az 5 ezernél nagyobb kiadásaimat még hetek múlva is fejből tudom, olyan kevés van (masszív spórolás). Az aktuális pénzügyi helyzetemet pedig onnan tudom hogy minden bankszámlámról megtartom a legutolsó mobilbankos sms-t az egyenlegemmel.

zila

SE p910i, Handy Expense. Ebbe tologatom be a kiadásaimat. Mivel ugye ez mobiltelefonban van, mindig nálam van, dugóban ücsörgés közben iziben bele szoktam ütögetni a kiadásokat. Egyetlen bajom van, mac-re nem tudom szinkronizálni 🙁

JKJ

Win-re ott az Acemoney. Kifejezetten használható és aki igényli az tudja magyar nyelvű kezelőfelülettel is használni. http://www.mechcad.net/products/acemoney/ Én használtam amikor volt mit beleírni és jelentősen tudtam csökkenteni a kiadásaim. Ja és természetesen van ingyenes változat!