Photoshop color mgmt.

Szakemberektől kérdezném: van egy Photoshop dokumentumom. Rajta mondjuk egy fehér felirat, a háttér pedig barna. Lecroppolom a feliratot, exportálom webre. 24 bites PNG-t választok háttérrel együtt (emlékeztetőül: a háttér barna). A HTML body-ba pickelem a PSD-ben levő háttérszínt, amikor megnyitom a böngészőben, kiderül, hogy az exportált logó háttérszíne nem egyezik meg az eredeti háttér színével. Van benne egy kis color shift. Nem sok, de van és észrevehető.

Ha az exportált PNG-t megnyitom Photoshopban, akkor ugyanazt kapom, mint amin dolgozom. Ha ugyanezt a file-t Safariban nyitom meg, shiftelt színeket kapok. Arra azért rájöttem, hogyh Photoshopban a “View – Proof colors” opciót, és a “Proof setup” menü “Macintosh RGB” opcióját bekattintom, akkor pontosan azt a shiftelt színű dokumentumot látom a képernyőn, amit a Safari is megnyit. A “Proof setup” menü “Monitor RGB” bekapcsolása egyenértékű az én originális dokumentumommal (ami ugye jó).

Az “Edit” menü “Color settings” részben kotorásztam még, érdekes módon ott a “Color management off”-ra van állítva. Próbáltam még más szín profilba is konvertálni, sikertelenül.

Azt nem értem, ez az egész szar honnan jött elő és ki hívta.

Help.

29 hozzászólás

justdoit

Dehogy nincs. Már nem emlékszem melyik progival, de régebben én is szaladtam bele ilyesmibe. Még böngésző és böngésző között is van eltérés színmegjelenítésben.

EdBoy_WW

litch: nincs a nagy büdös lfszt…
Corellel szenvedtem rengeteget,ugyanezért, Firefoxxal. Ott viszont nem kicsit baszta el a színeket.
Photoshopban nem tudom, dfe azt hiszem, Corelben konkrétan volt valami beállítás, hogy webes környezetre dolgozzon. Másodjára nem találtam meg.

Jano

Mi jpeg-eket mentegettünk PS-ben DVD menühöz és amikor ICC mentés is be volt kapcsolva (alapból be van) akkor valamiért rosszabb minőségű kép lett az eredmény a DVD-Author progiban. Ohne ICC szerencsére jó lett.

Nai

Ne a PSD-bol, hanem a PNG-bol szedd ki a hatterszint. Talan segit.

PAStheLoD

A dolog érdekesebb része, hogy nem igazán értem hogyan képes valami másként megjelenni mint ami, amikor a dolog egyetlen dolgot határoz meg önmagáról, a megjelenését. Magyarabbul, hogy a kurva életbe lehet mondjuk a 200,100,0 szín nem 200,100,0 ?! Elméletileg ennek mindegynek kell lennie, hogy most PS-ben, vagy egy böngészőben jelenik meg, monitor monitor, ha a monitor nem színhű, akkor ugyan úgy kéne csalnia, tehát ugyan azt kéne látnom, és mégse..

Már szopókáztam én is ilyennel, csak nem tudom melyik programkonstelláció okozta. :C

Shadwell

Nekem is volt ilyen.. Az ICC profile-t kel állítani. Mindent rakj SRGB-be és jó lesz.

Lac

No jól van, nem gondoltam volna hogy idáig fajul a dolog, de ha ez kell, hát legyen 🙂

http://support.microsoft.com/kb/q238559/

Az MS szerint vedd le felesre a gammát és úgy mentsd ki. Ha ez bejön, akkor szerintem a föld meg fog nyílni a lábad alatt (működő solution egy MS-tudásbázis cikkből vagy mi :))

Majd mondd el mi volt.

mch

PAStheLoD:
A 200,100,0 színkoordináta más színtérben más színt jelent. Ha PS-ben A színtérben dolgozol, és a böngésző B színteret használva jeleníti meg a képet, akkor az bizony más színű lesz.

a.

en a pngout-ot szoktanm erre hasznalni. (ha windowson vagyok)

http://advsys.net/ken/util/pngout.htm

a pngoutot a /k parameter hasznalataval bekuldom a freeblog konyvtaraba (batch fajllal termeszetesen), es utana minden bongeszon faszaul nez ki.

hpgy mit csinal a /k? minden irrelevans informaciot kiszed a PNG-bol. ami minket erdekel, az a gamma, es a szinten fotosop altal bekurt text mezo, amiben ilyen “made by fotosop” jellegu szoveg van.

nemmellekesen a png-ket is osszenyomja kisebbre.

a felesre vett gamma nekem nem valt be, mert valamelyik bongeszo richtig maskepp ertelmezi. nincs gamma informacio es kesz.

makkra majd keress toolt magadnak ami engedi szerkeszteni a PNG chunk-okat;]

Lac

Nos, én nem tudtam vele dűlőre jutni. Igaza van A-nak, nekem sem jött össze a feles gamma, viszont az előbbiekben ajánlott ActionSet működött, illetve azóta találtam még egy megoldást: egyszerűen le kell cserélni a Photoshop png pluginjét egy jobbra:

http://www.fnordware.com/superpng/

ebben már intelligens módon ki tudod kapcsolni a metadata mentést, meg még tömörítést is állíthatsz rajta.

Ennél jobb megoldást én sem tudok, vadásztam mindenféle beállításra de nem leltem. Így viszont egyszer kell csak meghackelni a PS-t, utána már nem lesz gond.

Na jóéjt!

(egyébként A, király az új Freeblog 😉 )

litch

edboy: csak cukkoltam angelday-t picit, nem volt komoly, anno enis szoptam vele egy gepen, de mar nem emlekszem mivolt a megoldas

goldenAXE

Én meg csak paintet használok, és semmi gondom nincs. Layer, mi?

fogtunder

a painttel nincs semmilyen gond? na ez azért túlzás. mentettél már el bármit jpg-ként via paint?

420

lehet hogy ez a kor mar megvolt, de prefben lehet allitani, hogy megkerdezze mentesnel, kell-e bele a szinprofil vagy nem. ha kitikkeled, akkor nem agyazza bele. talan ugy mar oke lesz. pisz

Dob

Nem tom melyik photosohopot nyomod, de export to web, és ott lehet matatni.

420

haat ööö… nalam a save dialog box aljan ott figyel a tikk. de azt hiszem, hogy ezt valahol be kellett allitanom, hogy ott legyen, de most mar nem talaltam hol allitottam. adobe dialog modban is van, meg os dialog modban is.

420

igazabol annak mindig ott kell lennie a dialogbox aljan. mosmár emigy gondolom.

-nyg

Valamint lehet, hogy rosszul csinalok, de ugyanaz a file superpng-vel 72k, mig photoshop save for webbel 4k…