Apple phone speculation cloud

Spekuláció-felhőben vagyok az Apple phone-ról. Mindenki szakért, én is az teszem: az új iPod teljes képernyős touch-screen-nel lesz szerelve, mint a DS (egyébként megvettem!), másrészt egyszerűen lesz benne egy telefon a jellegzetes Apple megoldással.

John Gruber kacagja ki épp a Palm CEO-ját, aki nagyon szkeptikus az Apple telefonjával kapcsolatban, mondván: nem olyan egyszerű dolog ám az, ők is próbálkoztak. Aztán végül Gruber sommásan:

(…) He has no clue how Apple would approach this market. An Apple phone wouldn’t do more than a Treo or a BlackBerry or a Razr — it would do less, and what it would do, it would do really well.

Much like Slashdot founder Rob Malda’s day one dismissal of the original iPod — “No wireless. Less space than a nomad. Lame.”

És ott a pont! Egyszerűen nem értik meg az emberek, hogy nem mindig a fícsőr, a fícsőr és a fícsőr az Isten. Az egésznek kell egy koherens, működő rendszert alkotnia. Ne gondoljuk azt, ha nincs benne wifi, csak szar lehet, mert az XY termékben van. Ne gondoljuk azt, hogy ha nem a latest technológiával jeleníti meg a dolgot, akkor csak szar lehet. Egy termék és a hozzá kapcsolódó “élmény” sikeréhez sokkal többre van szükség.

Sosem szabad pusztán technológiai oldalról megközelíteni a dolgokat, mindig a terméket kell megnéznünk a végén, és azt, hogy kik és hogyan használják.

Ez igaz számítógépre, telefonra, konzolra, gyümölcslevekre.

26 hozzászólás

Gaboro

“it would do less, and what it would do, it would do really well.”

Én is bízom benne, hogy így lesz, és nem egy újabb telefon lesz a sorban: beépített konzervnyitóval, pulóver bolytalanítóval, szempillaspirállal, stb…

didike

megvetted, megvetted… legalabb egy kulon hirt erdemelt volna hamar az adakozassal online tortenelmet irtal.

lacruise

ha minden, amit tud, jol tudja, akkor ok, legyen ez akarmilyen!

csak hozzak a megcsokott minoseget, dizajnt, es a felhasznaloi elmenyt!

lipilee

persze úgy is meg lehet közelíteni a dolgot, hogy ha az Apple kiad egy iShit nevű, fehér-dizájnos darab emberszart, akkor egy rakás ember azt is meg fogja venni, mert Apple és jól kézre áll. utána advokálni fogják, még a kognitíve disszonáns időkben is, amikor már rájöttek, hogy ez egy darab emberszar.
kíváncsian várom, hogy akkomplikálják a feladatot.

bitang

Lófaszt, engem nem érdekel, hogy kik és hogyan használják. Ha nem éri el azt a technológiai szintet, ami nekem kell, akkor nem segít rajtam az, hogy a Tibinek bejön a dizájn, mert ő applefan.

Amiben igazat adok: ha nincsenek megfelelő képességei a telefonnak / konzolnak / bizbasznak, az attól még nem szar, csak nekem nem kell és valahogy ezt nem tudatosítják magukban a “szakértők”… és valahol erre utal a pusztán szó megjelenése is a félkövér bekezdésben.

Szanaszét szakértettem magam.

Egyébként talán nem teljesen off, hogy az egyik skót kolleganőmnek is van DS-e, de csak Nintendognak használja. A tesójának meg rögtön kettő van, két kutyával. Tudom. hogy nem szabad pusztán financiális szempontok szerint vizsgálnom a jelenséget, de “Seems to me, Cap’n, this mission is a serious misallocation of valuable military resources.”

gaba

Bár a full screen-dologgal nem értek egyet (nem hiszek benne), azt gondolom, hogy nagyon jó ponton fogja meg a szerző a dolgot, hogy miért lehet sikeres az Apple itt is.

eN

Nem hiszem, hogy siker lenne, éspeddig azért, mert az árképzést tekintve minimum középkategóriás, de inkább felső, lenne, és ott… khm… nagy a verseny, kiélezett a mezőny, és a pár elvakult apple fanboy zealotot kivéve senki sem fog 400 usd-t fizetni egy olyan telefonért, ami max középkategóriás a fícsörök tekintetében (*). Akkor vessük ezt össze azzal, hogy az apple fogalom nélkül van ezen a piacon, így két lehetősége van, és mindkettőbe be van kódolva a bukás: vesz egy minimálhardvert (1-2 chip egy nyákon), aztán portolja rá az ipod szoftverét: ebből lenne az alsó-középkategóriás készülék, ami tudásban alsó, árban felső. A másik lehetőség, hogy okostelefont csinál, ami sok idő, sok pénz és drágáért lesz. Ez talán tudna piacot hódítani, ha lenne pénze valakinek erre (saccra a nokia communicatorral kerülne egy árkategóriába ~900 usd).
De ha minden sikerülne is, és lenne szép készülék, jól működő szoftverrel és akár 2-3 napot is kibíró aksival, akkor még mindig ott vannak a szolgáltatók. Igen, ez egy ilyen piac, szeretnek beleszólni nemcsak az árba, hanem még featurákat is kérnek, amik hiányában mehet a készülék a levesbe, mert nem fogják előfizetéses/kártyás rendszerben kínálni.
Sok csata, kevés előrelátható győzelem, meglátjuk mi lesz.
Számomra már az is az év meglepetése lenne, ha nem hatalmas, hanem csak picike bukta lenne az iphone.

*: Motorola kiadott egy itunes telefont, aztán mekkora bukta lett.

geri

Az ár szerintem is érzékeny tényező lehet. Az Apple cuccok igényesek, de igenis, kurva drágák, ezért nagyon nagy marketing meg evangelizmus kell, hogy meggyőzzenek.

Én iPod-Macbook célközönség vagyok, és mindkettőnek sokallom az árát, még akkor is, ha stílusban szintet lépnék velük.

Mobiltelefonnál pedig nem tudom, be tudják-e lőni a key feature-öket, ami mindenképpen kell. Nekem pl. abszurd, hogy az olcsóbbik Macbookban nincs DVD-író – hasonló hibába lehet, hogy belefutnak telefonnal is.

A másik: érzésem szerint a mobil még mindig nagyon profilidegen az Apple-től. Oké, a zenelejátszó is az volt, de: mikor az iPod kijött, mobiltelefonok már réges-rég léteztek, a zenelejátszóval pedig épp akkor jelentkeztek, amikor ennek a piacnak a fellendüléséhez adott volt egy jó konstelláció.

Épp csak belegondoltam a témába, de gondolkodjunk józanul: Mit tud nekem adni egy Apple mobiltelefon, amit más nem?

Dizájnt? Arra ott a Motorola, és még sokan mások, csak egy kézenfekvő példát említettem. Ha nem vagyok convert vagy metroszexuális ( 😀 ), akkor kurvára hidegen hagy.

Jó funkcionalitást? Ez mostanában ugyan egyre ritkább, visszasírom az ősrégi Nokiákat, de ehhez akkor sem kell az Apple. Az érintőképernyős/felületes irányítás pedig szvsz elhibázott koncepció: nem lehet vakon nyomkodni, mint egy bármilyen mobilbillentyűzetet. (Engem az iPod clickwheel is idegesít.)

Zene/médialejátszót? Köszönöm, ma már minden mobilban benne van, az iTunes boltja pedig nem él Magyarországon (és iPodon se néznek olyan nagyon az emberek videót).

Folytathatnám még, de egyszerűen nem tudok olyan készüléket összerakni fejben, amit megérné megvenni egy meglévő iPod és egy meglévő mobiltelefon mellett. Megjegyzem, épp ezért várom kíváncsian a dolgot…

Gaboro

Szerintem sok “bizalmatlankodó” ember ott téved, hogy a meglévő telefonokhoz és azok tulajdonságaihoz, tudásához méri az Apple telefonját.

Mi van, ha az Apple valami egészen újat alkot, valami olyan dolgot hoz ki, ami átalakítja a telefonálási szokásokat? Az Apple szokott ilyet csinálni. Szinte csak ezt csinálja. 🙂 Mondjuk ahogy az iPod iTunes annak idején.

Kiderül.

eN

Gaboro: túl sok apple marketinget olvastál 🙂 Én nem hiszem, hogy van mit forradalmasítani ebben a szektorban.

vertigo

Az Apple innovációs tőkéje szerintem eléggé elfogyott. Az iPod óta milyen komoly újítást tudtak felmutatni? Semmilyet.
Nem hiszem, hogy tudnának újat mutatni, az okostelefonok piacán ugyanis a kemény verseny már kitermelt egy elég jól használható szegmenst, és azokat a gyártókat elég nehéz lesz megszorongatnia az Apple-nek. Ott az “arctalan” HTC, akik kb. a legjobb mobil-PDA kombókat gyártják, a saját logoval ellátott ketyeréiket mégis csak ~1 éve dobták piacra.
Megbízható és jó eszközöket kell gyártani, sokféle kivitelben, hogy mindenki megtalálja a neki valót. Az Apple ez utóbbira képtelen, ők egyfajta designban, UI-ban, filozófiában gondolkodnak, de ha nagyobb piaci részesedést szeretnének, ezt az egészet nagyon át kell gondolniuk.
Azt gondolom, hogy ha az Apple valódi tömeggyártóvá válik, már rögtön nem lesz olyan sikk.

Zeusz

Én nem hiszek az iPhone-ban. Pedig igen, vettem iPodot, lassan két éves, és teljesen meg vagyok vele elégedve, nem kívánom lecserélni, még húzza ki három évig. Igen, venni kívánok MacBook Pro-t, mert számítógépre szükségem van. Őt öt évre tervezem, a jelenlegi számítógépem is öt és fél éves, és amire kell, arra használható.

A kérdés számomra az iPhone várható élettartama. Mert bevallom őszintén: nem adnék ki 100-150 ezer forintot egy olyan telefonra, aminek az életciklusa két-három év. Nem tudom, hogy vannak vele a kollegák, nálam a telefonok eddig szoktak tartani. Jó, nyilván nem én vagyok a piac, meg nem is Európa, de azért mégis… Nagyon keskeny csapást látok én itt az Apple-nek…

tbs

Probléma ott lesz, hogy CSAK apple termékekkel lesz hajlandó szinkronizálni… Pedig tetszene. 😉

iGor

eN: Elolvassuk, megnézzük, megfogdossuk, ha olyan lesz megvesszük. Kiderül!

Én meg azt nem hiszem, hogy az elkövetkezendő 50-100-1000-… évben ugyanígy fogunk távkommunikálni, mint ahogy most. Csak lesz t’án valami fejlesztés, esetleg új ötlet. 🙂

goldenAXE

Nem az ötletekkel van a baj, hanem a szabványokkal. Nézd meg a tévédet. Azért szar a kép a 60″-os 2.4milliós tévén, mert a szabványt nem rúgja fel senki. A szabvány meg öregebb mint te. Akkor meg a technika volt kicsit más. És a telefonoknál is van egy-két szabvány. Hiába fiatalabb, azokat nem lépheted át. Tehetsz bele extrákat, de akkor oda az egyszerű kezelhetőség, meg a funkcionalitás, ami az ipodban annyira jó.
OFF: Az itunes átalakította a zenehallgatási szokásaimat, mert nélküle nem tudtam volna utcán zenehallgatni az ipodommal. Amióta megtudtam, hogy a winamp is kezeli a gépet, hát, mi tagadás, úgy leírtottam a gépmről mint a macskát szarni. Ennyire igénytelen, monstrum, kezelhetetlen szart mint az itunes nem tartok a gépemen. Gyűlölöm.

.rewerse.

én spec szeretem az iTunest.. 🙂
tudom, én vagyok a kivétel! 😛

Zeusz

Én nem tudom, mit lehet az iTunesen nem szeretni, én úgy otthagytam érte a winampot, mint a pinty, dehát ízlések és, ugye.

TR4C3R

“Sosem szabad pusztán technológiai oldalról megközelíteni a dolgokat, mindig a terméket kell megnéznünk a végén, és azt, hogy kik és hogyan használják.

Ez igaz számítógépre, telefonra, konzolra, gyümölcslevekre.” – és leginkább az autókra 🙂

Nehany dolgot onnan Magyarorszagrol nagyon rosszul lattok.
Elszor is, a telefonoknak a fejlett orszagokban nincs ara. Ingyen adjak 1-1,5 eves husegnyilatkozatra, a legujabb, legokosabb telefonokat is, sot magyar szemmel abszurd modon a kereskedo neked fizet (igen, akar pl. keszpenzben vagy ajandek Nintendoban) , hogy tole vegyel telefont. Az itunes-os Motorola relative bukta volt, ez teny. Viszont a termek amirol e postban szo van, nem egy telefon lesz iTunes-szal, hanem az iPod, telefon funkcioval (is, meg nyilvan kozvetlen iTunes Store eleressel, tobbek kozott). Oriasi kulonbseg!
Mert – szinten a fejlett orszagokban – a telefonhoz hasonloan az iPodot is evente vagy mondjuk masfel evente cserelik, a regi megy az ebayre vagy a gyereknek/rokonnak/szomszednak. Kit erdekel az elettartam, ha a mobilszolgaltatom azzal zaklat a 10. honapban, hogy talaljam ki hogy milyen uj telefont szeretnek – ingyen – 1 honap mulva, mert ugye az ugyfelet csak igy lehet megtartani.
Az Apple pont azert kenytelen kijonni a telefonos iPoddal, mert mar most tul sok potencialis vasarlot veszit a mobilszolgaltatok altal ingyen adott Sony Ericsson Walkmanek, 4 gigas Nokiak, stb. miatt. Meg akkor is, ha egy itteni normalis fizetes mellett nem tetel egy iPod, minek vegyek ha az ingyen adott SE W850i is tudja ugyanazt, sot ha nem a legujabb modellt vagy a legkisebb dijcsomagot akarom , akkor kapok melle a kereskedotol ajandekba egy Sony PSP-t, Nintendot vagy eppen egy iPod Nanot ha arra van gusztusom.
Magyarorszag az nem tenyezo ebben a tortenetben a Apple szempontjabol, ott csak a mobilszolgaltatok kaszalnak a gyartoktol fillerekert kapott mobilok horror aron torteno eladasaval.

alternaiv

Nade, akkor majd ne tessék a Zune-t szídni. Az ugyanezt a marketing filozófiát követi, nem? 😀

Sasi

gé: milyen boldog világban laksz te, ahol PSP-ket osztogatnak ingyen az ingyen kapott teló mellé? Vagy ennyi telszámlát fizetsz, hogy az ilyen cuccokat már csak szóróajándékként dobálják mellé?

Kérdés: Ki az a hülye, aki szereti, ha zenehallgatás közben megszólal a telefonja, ráadásul auto lehalkítja, kikapcsolja a zenét, önkényesen, és valami barommal kell beszélnem utána?! Ez hülyeség. A iPod számítógép-related, mert mp3-at számítógépen hallgatsz, az mp3-képes egyéb hifik későbbiek és nem is hordozhatóak. Meg az mp3 lejátszó azért jó, mert több cdnyi zene fér el rajta. Ugyanmár? Miért kezeli ezt az Apple phone dolgot mindenki hírként? Engem az iPod nano tekerőkéje kurvára felbasz, én a shuffle-t sokkal jobban csíptem, az igen nagyon jó volt.

Én utálom a winampot, az iTunes-t is mint must have második windows-ra. Az iTunes WMP után egy teljes csőd. Ahhoz képest egy gagyi.

Az apple kézbeillik, röhögnöm kell 😀 Az egy lekerekített sarkú téglalap 😀 Egyszerűen neutrális, és az néha jobb, mintha pontosan kézbeillene. Ezt tanulom, csak tudom… Faszság, az Apple élménnyel fog meg, ahogy már a Microsoft is próbálja ezt. Az új mediaplayer teljesen ott van, ha az egész ratyi XP ilyen lenne, mint az, akkor semmi gond nem lenne itt.

Másrészt, jó a vizuál és a minimál. A minimálnál nagyon lényeges a technológia, az illesztések tízezred mm pontossága, az Apple erre ment rá, és szép lett, mert az élek nem törnek meg, stb. Azért nézz meg egy ikea “mininál” bútort és menj be egy design bútorkereskedésbe és ott nézz meg 10szeres áron egy minimál design bútort, sok különbséget fogsz észrevenni, via PC vagy Mac.

A Zune-ban azért értelmetlen a wifi, mert csak arra jó, hogy zune-to-zune kommunikáció jöhessen létre! Ha wifin updatelhetném a a trackeket, akkor kellene bele, de ezt szerintem nem merik meglépni, hogy zenét levegőn nyomjanak keresztül.

A minimál cuccok működnek, én csak sms-re és telefonálni használtam a mobilom, amíg tegnap olyan ideges nem voltam, hogy kettétörtem, de addig más funkció nem hiányzott belőle. Egyébként az milyen idegesítő, hogy kettérepeszted a flipes telefont, és utána még rezeg, majdnem agyontapostam.

Trofimov

“Ki az a hülye, aki szereti, ha zenehallgatás közben megszólal a telefonja, ráadásul auto lehalkítja, kikapcsolja a zenét, önkényesen, és valami barommal kell beszélnem utána?!”

Én. És imádom, hogy a telom bemondja a hivó nevét, elő se kell vennem, ha nem akarok vele beszélni, kinyomom és ujraindul a zene. Bringára nekem nagyon jó.

Sasi

Trofimov: ott helyben dobnám a szemétbe a cuccot, amikor épp zenét hallgatni, azaz relaxálni, jól érezni magam, kikapcsolni a külvilágot van kedvem, erre bemond a telefon egy nevet. Ne mondjon semmit, ne legyen MP3-telefon kombo.